24 березня, 2016

Америка і світ

Покарали батька за „гріхи” сина

СЕУЛ. — Розвідувальні та аналітичні кола Південної Кореї повідомили 15 березня, що Чов Рйонґ Ге, другий найвищий чинник в Північній Кореї, став жертвою „чистки” через те, що його син порушив закон комуністичного режиму і дивився на південнокорейську телевізійну програму. Ч. Рйонґ Ге престав публічно появлятися після 8 листопада 2015 року. Він та його син відбули покарання у колективному господарстві недалеко Пхеньяну. Його другий син одружився з молодшою сестрою диктатора Кім Джонґ Уна. Південнокорейська аґенція новин „Нюз 1” вважає, що цей стратегічний шлюб скріпив стабільність режиму. („Юнайтед Прес Інтернешінал”)

Арґентина затопила китайське судно

БУЕНОС-АЙРЕС. — Берегова служба Арґентини повідомила, що вона затопила китайське риболовче судно 14 березня в економічній зоні ближче ніж 200 морських миль від побережжя країни. Арґентинський корабель зробив попереджувальні постріли, але китайське судно погасило свої світла і намагалося таранити корабель. В результаті, арґентинці затопили судно. Чотирьох членів залоги китайського судна, включно з капітаном, врятувала берегова служба. Інші члени залоги пересіли на друге риболовче судно, яке плило поблизу. Не було офіційної заяви від китайського консуляту в цій справі. (Сі-Ен-Ен)

Сенат не діятиме щодо Верховного Суду

ВАШІНҐТОН. — Провідник республіканської більшости в Сенаті США Міч МекКонел заявив 20 березня, що Сенат не затвердить цього року номіната Президента Барака Обами до Верховного Суду Мерика Ґарленда, навіть якщо республіканці програли б вибори в листопаді, даючи можливість наступному президентові номінувати більш ліберального кандидата. 63-літнього М. Ґарленда вважають поміркованим. Він має прихильників в обидвох партіях. Раніше республіканські сенатори Орін Геч і Джеф Флейк згадали можливість голосування за М. Ґарлендом, якщо демократи виграли б президентські вибори. Але М. МекКанел рішуче відкинув такий сценарій. („Ройтерс”)

Дівчину забрали від прибраних батьків

САНТА-КЛЯРІТА, Каліфорнія. — 21 березня стейтові чинники забрали шестилітню Лексі Пейдж від її прибраних батьків після того, як індіянське плем’я виграло довголітню судову справу, спираючись на федеральний закон, який каже, що індіянські діти мають жити зі своєю родиною. Біологічний батько дівчини був злочинцем, а мати наркоманкою, тому дитину забрано від них. Впродовж останніх чотирьох років прибрані батьки Л. Пейдж старалися леґально удочерити її, але суд вирішив, що дівчина мусить бути повернена до свого племени, бо її батько був частинно індіянського роду. Вона проживатиме зі своєю далекою родиною в стейті Юта. ЇЇ прибрані батьки плянують відклик до Верховного Суду Каліфорнії, кажучи, що дитина іншої родини не знає. (Сі-Бі-Ес)

Якого президента потребують США?

РОЧЕСТЕР. — Відома компанія публічних опитувань „Геріс” перевела опитування щодо якостей, які повинен мати президента США. 1 березня оприлюднено статистику цих опитувань. 68 відс. американців кажуть, що країна потребує президента, який не є професійним політиком, „щоби почистити те безладдя, що наробили другі політики”; 80 відс. республіканців, 74 відс. незалежних і 52 відс. демократів погоджуються. 68 відс. кажуть, що вони незадоволені обидвома політичними партіями та їхніми кандидатами; 70 відс. республіканців, 82 відс. незалежних, і 54 відс. демократів погоджуються. 60 відс. кажуть, що ні демократична, ні республіканська партії не є спроможні „поставити цю країну на правильний шлях”; 62 відс. республіканців, 72 відс. незалежних, і 46 відс. демократів погоджуються. 50 відс. кажуть, що професійним політикам „не можна довіряти керівництво країною”; 64 відс. республіканців, 59 відс. незалежних, і 33 відс. демократів погоджуються. (www.theharrispoll.com)

США не судитимуть дипломата

ВАШІНҐТОН. — Департамент юстиції США вирішив 21 березня не провадити судової справи проти колишнього високопоставленого дипломата. 68-літня Рабін Рафел була в центрі уваги Федерального Бюра Розслідувань (FBI), яке перевело рейд на її дім у Вашінґтоні в 2014 році. Її підозрювали, що вона передавала секретні інформації пакистанському урядові. Одначе, знайдені документі в її домі були вже перестарілими. Р. Рафел була одним з найвищих дорадників американського уряду в справах Пакистану та південної Азії. Вона є колишнім заступником Державного секретаря на південну Азію і колишнім послом до Тунісу. („Вашінґтон Пост”)

США визнали дії ІД геноцидом

ВАШІНҐТОН. — Державний секретар США Джан Кері кваліфікував звірства, скоєні мусульманською екстремістською організацією „Іслямська держава” (ІД), як геноцид. „Даеш” є спрямованою на геноцид своєю ідеологією і діями”, – сказав він 17 березняі, використавши арабське скорочення назви угруповання. Згідно з визначенням Державного департаменту, геноцид ІД спрямований проти трьох груп: єзидів, християн і мусульман-шиїтів. Дж. Кері зробив цю заяву в день, коли настав встановлений Конґресом крайній термін прийняття Адміністрацією Барака Обами рішення з приводу звірств, скоєних проти релігійних і етнічних меншин в Іраку і Сирії. Раніше Державний департамент заявив, що визнання геноциду або злочинів проти людства, що відбулися в іншій країні, не обов’язково призведе до конкретних правових зобов’язань для США. Проте, винесене Америкою визначення геноциду матиме певні політичні наслідки. „Резолюція про геноцид має особливе значення, коли мова йде про міґрацію через надзвичайні обставини, – сказав конґресмен Джеф Фортенбері. – Наприклад, якщо це оголошує Державний департамент, можна побачити, що більший пріоритет віддається тим, чиєму житті загрожує серйозна небезпека”. Геноцид визначається як умисне вбивство великої групи людей, особливо тих, хто належить до певної етнічної групи або народу. („Голос Америки”)

Джон Кері поїхав до Москви

ВАШІНҐТОН. —Державний секретар США Джон Кері виїхав до Москви, де він мав зустрітися 24 березня з Міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровом. На порядку нарад головною темою було обговорення ситуації після терористичних атак в Бельгії. Дж. Кері також мав закликати Москву більше натискати на проросійських сепаратистів в Україні, а також звільнити Надію Савченко, яку російський суд засудив 22 березня на 22 роки ув’язнення. Представник Державного департменту США Джон Кірбі 22 березня знову повторив заклик звільнити українку, кажучи, що вона була несправедливо затримана Росією. („Асосієйтед Прес”)

Перестерігають перед кібератакою

САН-ФРАНЦІСКО. — Командир Кібер-команди США і директор Національної Аґенції Безпеки (NSA) адмірал Майк Раджерс перестеріг, що треба сподіватися поважної комп’ютерної кібератаки на інфраструктуру США в майбутньому. Про це він заявив 2 березня під час конференції в справах безпеки в Сан-Франціско. Адмірал подав як приклад кібератаку минулого грудня на електричну систему в західній Україні, коли 230 тис. домів і підприємств втратило електрику на шість годин. Західні спеціялісти простежили, що кібератака вийшла з Росії. („Вашінґтон Таймс”)

Екс-посол США не довіряє Путінові

НЮ-ЙОРК. — Президент Росії відтягнув свої війська з Сирії через економічні причини, сказав колишній Посол США до ООН Бил Ричардсон під час інтерв’ю на радіопрограмі Джана Каціматідіса 13 березня. Раніше В. Путін заявив, що Москва „на загал осягнула” свої цілі і Росія відтягне свої війська з Сирії. „Я не довіряю Путінові. Ми не повинні довіряти йому”, – додав Б. Ричардсон, який був послом, а відтак секретрем енерґетики за часів Президента Била Клінтона. (www.thehill.com)

Коментарі закриті.