20 березня, 2016

Америка і світ

Оприлюднено документи про шпигуна

НЮ-ЙОРК. — 8 березня прокуратора оприлюднила інформації про судову справу проти російського шпигуна Євгена Бурякова, який був заарештований в січні 2015 року. Його звинувачують у тому‚ що він з двома іншими шпигунами намагався здобути засекречені інформації в ділянках видобутку нафти та енерґетики. Його спільники Ігор Споришев та Віктор Подобний мали дипломатичну недоторканість і виїхали з США. Суд над Є. Буряковим почнеться 4 квітня. Вдаючи банкіра, він впродовж двох років отримував нібито правдиві засекречені індустріяльні документи від таємних аґентів Федерального бюра розслідувань (FBI). Документи були в грубих обкладинках, в яких були сховані звукозаписувачі. Тому що аґeнти FBI казали‚ що документи треба їм з часом повернути, вони таким чином могли прослухати всі розмови‚ які шпигуни вели з Москвою і як вони передавали інформації російській Службі закордонної розвідки (СВР). Арешт Є. Бурякова – це перший від 2010 року, коли FBI заарештувало 10 російських аґентів в Ню-Йорку. Вони призналися до вини і були частиною обміну арештантів з Москвою. („Французька Аґенція Новин”)

Зросло число республіканських стейтів

НЮ-ЙОРК. — Компанія публічних опитувань „Ґелуп“ перевела аналізу політичної приналежности американців на стейтовому рівні. Оприлюднена статистика минулого місяця вказує, що 20 стейтів є цілком чи переважно прихильниками республіканців, 14 є цілком чи переважно прихильниками демократів, а 16 стейтів не мають виразної прихильности до однієї чи другої партії. Це вперше за вісім років, відколи компанія веде таку аналізу, республіканці мають перевагу. У 2008 році, коли обрано Барака Обаму президентом, 35 стейтів були за демократами, а тільки п’ять – за республіканцями. (www.gallup.com)

Подано причину смерти Михайла Лесіна

ВАШІНҐТОН. — Головне медичне бюро Вашінґтону 10 березня заявило, що причиною смерти довіреної особи російського Президента Володимира Путіна була травма від сильних ударів в голову, але спосіб смерти „неустійнений”. 59-літній Михайло Лесін був знайдений мертвим в готелі в листопаді минулого року. Одначе поліція подала дуже скупі інформації про обставини його смерти. М. Лесін був засновником англомовної аґенції новин „Росія сьогодні”, міністром преси Росії в 1999-2004 роках, президентським дорадником в 2004-2009 роках, а відтак високим чиновником російської державної компанії „Ґазпром”. В час його смерти російські ЗМІ казали‚ що він помер від атаки серця. Вашінґтонська поліція далі розсліджує його смерть. („Вашінґтон Таймс”)

Джордж Сорос сипле грішми на вибори

НЮ-ЙОРК. — Ліберальний фінансист Джордж Сорос видав або зобов’язався видати понад 13 млн. дол. на підтримку Гиларі Клінтон та інших демократів в цьогорічних виборах. У заяві 15 березня він гостро скритикував республіканських кандидатів Дональда Трампа й Теда Круза. 85-літній Дж. Сорос має особисті статки приблизно 24 млрд. дол. У 2004 році він дав 27 млн. дол. демократам у намаганні перемогти тодішнього Президента Джорджа В. Буша, який був переобраний. У 2008 році Дж. Сорос був одним з перших прихильників Барака Обами, який змагався проти Г. Клінтон за кандидатуру на президента. Але пізніше у 2012 році він признався близькій дорадниці Г. Клінтона, Нірі Танден, що він жалкував над тим. Електронний лист про це від Н. Танден до Г. Клінтон, яка тоді була Державним секретарем США, був оприлюднений Державним департаментом. Інші електронні листи вказують, що за останніх кілька років різні добродійні організації Дж. Сороса передали від 1.5 млн. до 6 млн. дол. на Фундацію Клінтон. Додатково, Дж. Сорос обіцяв дати 5 млн. дол. цього року тим демократичним організаціям, які поборюють намагання республіканців встановити правила на стейтовому рівні для ідентифікації виборців. („Блумберґ Нюз”)

Загинув один з керівників ІД

ДАМАСК. — Один з найвищих керівників мусульманської екстремістської організації „Іслямська держава” (ІД) Омар аль-Шішані помер 14 березня від ран‚ нанесених 4 березня американськими авіоударами в Сирії. Про це повідомили 15 березня іракські розвідчі джерела та сирійські активісти. Представник коаліції, яка під проводом США воює з бойовиками ІД, також підтвердив цю вістку. Не зважаючи на авіоудари коаліції в Іраку та Сирії, ІД далі контролює великі території обох країн, включно з Мосулом, другим найбільшим містом Іраку. („Чикаґо Трібюн”)

Каспаров критикує Сендерса за соціялізм

ВАШІНҐТОН. — Шаховий ґросмайстер Ґарі Каспаров гостро скритикував демократичного кандидата на президента Берні Сендерса за його „демократичний соціялізм”. У коментарі під назвою „Гей, Берні, не вчи мене про соціялізм, я пережив його”, написаному 10 березня на популярній американській веб-сторінці „Дейлі Біст”, шахіст зазначує, що соціялізм точить не тільки економіку, але і людського духа. Правда, „Сенатор Сендерс не хоче перемінити Америку на таку тоталітарну державу, в якій я виростав. Але раз дати владу урядові, тоді майже неможливо відібрати її”. Ґ. Каспаров признає, що виростаючи в СРСР, він довго вірив‚ що систему можна направити. „Щойно в половині 1980-их років я зрозумів, що це нічого не мало до діла з добрим Леніном чи поганим Сталіном та поганим виконанням: це концтабори, чистки, голод, придушення всякої свободи”, – написав він. Газета „Вашінґтон Пост” старалася кількакратно почути реакцію Б. Сендерса, але до 15 березня не одержала її. („Вашінґтон Пост”)

Предків Дастіна Гофмана вбили чекісти

АРЛІНҐТОН, Вірджінія. — Американський актор Дастін Гофман розплакався, коли довідався, що зробила з його дідом і прадідом совєтська влада. Дворазовий володар премії „Оскар” несподівано довідався про трагічне минуле власної родини: що його дід і прадід – обидва народжені в Україні євреї – були розстріляні чекістами у 1921 році. Про це розповідалося 8 березня в епізоді програми телеканалу PBS „В пошуках вашого коріння з Генрі Ґейтсом”. Автори програми з’ясували, що родичі Д. Гофмана по батьківській лінії походили з Білої Церкви, на Київщині. Його дід Френк і бабуся Естер еміґрували до США ще до революції. Д. Гофман признався, що питання родинної історії були не лише оповиті таємницею, а й впродовж усього життя актора лишалися своєрідним табу в розмовах із батьком. Д. Гофман припускає, що його тато уникав розмов про батька, бо був сердитий, що той його залишив. Однак, як з’ясували автори телепроєкту, дід Дастіна, Френк, не просто залишив сина. На початку ХХ ст. він виїхав з США до охопленої війною України, аби врятувати своїх батька Сема й маму. Згодом чоловік зник. Про те, що з ним сталося, автори програми довідалися, лише відшукавши статтю, в якій згадувалася бабуся Д. Гофмана – Естер. Жінка судилася з СРСР за вбивство її чоловіка. Так стало відомо, що дід Д. Гофмана був заарештований і згодом страчений чекістами. Автори програми припускають, що прадід Сем, який був розстріляний через місць, заплатив життям, коли спробував довідатися‚ що сталося з його сином. Д. Гофман виростав без зв’язку зі своїм народом і без знання, що він єврей.  „Тепер, коли мене питають хто я, – хвилюється він, – я кажу, що я єврей”. („Голос Америки”)

Швайцарія видала урядовця

БЕРН. — Міністерство юстиції Швайцарії дозволило на екстрадицію до США Рафаєля Есквівеля, колишнього президента футбольної федерації Венесуелі. Його вивезли літаком 7 березня з Цюріху до Ню-Йорку, де він стане перед федеральним судом в Бруклині. Американські прокурори звинувачують його в отриманні мільйонів долярів хабарів. Швайцарська поліція затримала його в Цюріху в травні 2015 року у зв’язку з скандалом довкола Міжнародної футбольної асоціяції (ФІФА). („Ню-Йорк Таймс”)

Коментарі закриті.