12 березня, 2016

Америка і світ

ООН наклала санкції на Північну Корею

НЮ-ЙОРК. — Рада Безпеки ООН одноголосно схвалила 2 березня резолюцію про накладення найбільш суворих за останні 20 років санкцій на Північну Корею за ядерні випробовування і запуск далекосяжної ракети, що було порушенням міжнародної заборони про випробування технології для балістичної ракети. Вашінґтон вів переговори щодо цих санкцій з Китаєм, який погодився на них, хоч він є традиційним союзником Пхеньяну. Вони включають обов’язкову інспекцію всякого товару, який ввозять або вивозять з країни, заборону продажу чи передання всякої легкої зброї та видворення дипломатів за „нелеґальну діяльність”. США, їхні західні союзники та Японія хотіли ще гостріших санцій, але Китай не погодився на заходи, які загрожували б стабільності північнокорейського режиму та спричинили б його економічний провал. Президент США Барак Обама заявив, що провідники Північної Кореї мусять „вибрати кращий шлях для свого народу”. (Сі-Бі-Ес)

Еміґранти потребують адвокатів

ВАШІНҐТОН. — Провідник демократів в Сенаті США Гері Рід з Невади вніс законопроєкт, щоб деякі нелеґальні еміґранти мали доступ до адвокатів, яких оплачуватиме уряд. Ця було б допомогою для тих матерів та їхніх дітей з Центральної Америки, які за останніх кілька років дісталися до США. Тепер нелеґальні еміґранти мають право наймати собі адвокатів, але уряд не оплачує їх. Г. Рід заявив, що „депортація означає смерть для деяких з цих осіб”. Минулого місяця Секретар Департаменту національної безпеки Джей Джонсон звітував, що за останніх два з половиною років до США дісталося приблизно 300 тис. родин нелеґальних еміґрантів з дітьми. На початку цього року його департамент затримав 120 нелеґальних еміґрантів, котрі перебували в країні від 2014 року. Одначе, оборонцям прав нелеґальних еміґрантів вдалося стримати депортацію 12 родин. Г. Рід вказав, що це приклад того, навіщо потрібний його законопроєкт. Але можна сумніватися, чи республіканська більшість в Конґресі проголосує за нього. У США проживає понад 11 млн. нелеґальних еміґрантів. („Вашінґтон Таймс”)

Чи США є наймогутнішою потугою?

НЮ-ЙОРК. — Відома компанія „Ґелуп“ провела опитування американців щодо їхніх думок про військову могутність країни. 20 лютого вона оприлюднила висліди цих опитувань. 49 відс. опитуваних вважають, що США є найсильнішою військовою потугою у світі. Але це є відчутне зменшення від минулого року, коли так думало 59 відс. опитаних. На окремий запит, чи важливо, щоб США були наймогутнішою потугою, 67 відс. Відповіло: „Так“. 32 відс. американців вважають, що США видають забагато грошей на оборону країни. Натомість, 34 відс. вважають, що США замало витрачають на оборону. 56 відс. республіканців погоджуються з цим твердженням, багато більше, ніж незалежних (33 відс.) та демократів (17 відс.). (www.gallup.com)

Зростає число вбивств у Чикаґо

ЧИКАҐО. — За перші два місяці цього року число вбивств та стрілянини в Чикаґо подвоїлося в порівнянні з тим самим періодом минулого року. 2 березня оприлюднено статистику, яка вказує, що за січень і лютий було 95 вбивств у місті; за січень і лютий 2015 року було тільки 48. Також було 406 випадків стрілянини в місті; за січень і лютий 2015 року було лише 180. Число затриманих поліцією осіб на вулиці зменшилося в цьому році на 80 відс. Найбільший вплив має нещадна критика поліції з деяких кіл за кожний вчинок поліції при затриманні злочинців. Неофіційно, поліцаї признаються, що не дуже охоче виконують свої обов’язки, побоюючись критики у засобах масової інформації. У спеціяльному зверненні до поліційного департаменту діючий комісар поліції Джан Ескаланте признав, що це турбує пересічного поліцая, але пригадав їм „чому ми вступили на цю працю і присягнули виконувати її”. („Асосієйтед Прес”)

Зростає число вбитих пішоходів 

ВАШІНҐТОН. — Минулого року число вбитих пішоходів внаслідок автомобільних аварій у США зросло на 10 відс. в порівнянні з 2014 роком. За перших шість місяців 2015 року загинуло 2,368 пішоходів. Губернаторська спілка для безпеки автодоріг 8 березня оприлюднила статистику, яка вказує, що 15 відс. смертей в автомобільних аваріях становлать пішоходи. Цифри є приблизні, бо ще немає всіх даних за минулий рік, але вони виразно вказують на потребу водіям і пішоходам бути обережнішими. („Ройтерс”)

Іслямісти загрожують Москві 

ДЖЕМІКЕНТ, Росія. — Так звана „Кавказька провінція” екстремістської мусульманської групи „Іслямська Держава” (ІД) випустила 5 березня в Даґестані відеофільм, в якому закликає російських мусульман „вбивати віровідступників в Росії” і клянеться атакувати Президента Володимира Путіна. Фільм закінчився показом страти російського аґента. Минулого року російські війська вбили провідника іншої групи, пов’язаної з „аль-Каїдою“. Тепер іслямісти загрожують Москві. („Єрусалим Пост”)

Плянують збудувати музей фашизму

ПРЕДАПІО, Італія. — Містечко Предапіо в районі Емілія Романа втримує будівлю, в якій народився італійський диктатор Беніто Мусоліні, а також його могилу. Посадник міста Джіорджіо Фрасінеті заявив 17 лютого, що містечко плянує збудувати Музей історії фашизму. Критики побоюються, що це стане місцем прославляння союзника Гітлера. Тисячі осіб прибувають до Предапіо тричі на рік, щоб пом’янути дні народження й смерти диктатора, а також річницю „маршу на Рим” в 1922 році, який простелив йому шлях до влади. „Цей проєкт ніяк не буде святкуванням фашизму чи Мусоліні, – сказав Дж. Фрасінеті, який сам є членом центролівої Демократичної партії. – Я би радше назвав це документально-дослідчим центром”. Італійський уряд виявив зацікавлення цим проєктом, але хотів би, щоби він зосередився на першій половин ХХ ст., а не лише на історії фашизму. Музей мають відкрити на початку 2019 року коштом 5.6 млн. дол. (Сі-Ен-Ен)

Грузини протестують проти переговорів

ТБІЛІСІ. — Десятки тисяч грузинів 6 березня створили людський ланцюг довжиною чотирьох миль в столиці, протестуючи проти переговорів між урядом та російською компанією „Ґазпром”, яка має монополію на природний газ. Демонстранти висловлювали побоювання, що закуп газу в компанії, яка є контольована урядом Росією, узалежнить їхню країну від Москви. Раніше Міністер енерґетики Каха Каладзе оправдував ці переговори, кажучи, що сусідній Азербайджан не має технічної спроможности доставляти більше газу для задоволення потреб Грузії. Одначе, 5 березня він визнав, що ці технічні проблеми розв’язано. Того самого дня грузинський уряд оголосив, що він підписав нову угоду з Азербайджаном, достаточно збільшуючи доставу газу. („Асосієйтед Прес”)

Не пропускатимуть міґрантів 

ЛЮБЛЯНА, Словенія. — Словенія, Хорватія і Сербія повідомили, що вони вже не пропускатимуть через свої кордони міґрантів, які не мають наміру подати прохання про притулок. Таким чином вони практично закривають так званий „балканський шлях”, який обирає багато міґрантів, що мандрують до багатих країн західньої Европи. Словенія повідомила 8 березня, що вона того ж дня розпочне нову політику. Хорватія і Сербія заявили, що вони зроблять те саме. Рішення Словенії відповідає постанові, яку винесено 7 березня на вершинній зустрічі Европейського Союзу в Брюселі. Згідно з цим, країни ЕС мають повернутися до Шенґенської угоди про відкриті кордони, згідно з якою країни можуть заборонити в’їзд будь-яким міґрантам, котрі не подають прохання про притулок у цій країні. Приблизно 478 тис. міґрантів прибули до Словенії, але лише 460 з них подали прохання про притулок у цій країні. („Голос Америки”)

Коментарі закриті.