3 березня, 2017

Американці зняли фільм про революцію

КИЇВ. – В Україні 18 лютого відбулася прем’єра спільного українсько-американського фільму „Переломний момент: війна за демократію в Україні“. Документальна стрічка розповідає про героїзм і трагедію Майдану та війну на сході. З українського боку над фільмом працював автор фільмів „Мамай“ і „Поводир“ Олесь Санін. Американським співавтором виступив володар трьох „Оскарів“, відомий борець за права людини Марк Гарріс.

Ідея цього фільму народилася ще в дні Майдану, розповів продюсер Пітер Борисів. Тоді йому не раз випадало бути свідком, як подають події з Києва російські і навіть базовані в Москві західні засоби масової інформації. „Те, що вони розповідали, не було точно те, що тут відбувалося. То все було видно через російські „окуляри”. Питання стало: як передати події Майдану і війни на англомовний світ“, – розповів П. Борисів.

М. Гарріс сказав: „Я вирішив розповісти західній авдиторії, яка нічого не знає про Україну, про її історію, про її багатовікову боротьбу за незалежність. Продюсери хотіли, щоб я, західний режисер, зняв кіно, зрозуміле західному глядачеві“.

Він каже, боротьба за демократію, на яку піднялися українці, зараз особливо близька американцям: „Війна в Україні – це не тільки війна танків, це і війна слів. Російська пропаґанда – важлива складова поєдинку. Нині ми, американці, отримали нову адміністрацію, яка вірить в „альтернативні факти”, і президента, який не завжди відрізняє правду від вигадки. І тому те, що відбувається в Україні, повчальне для американців“.

Фільм розповідає про українську революцію через історії учасників подій: захисника Донецького летовища, політика, військового лікаря, сотника „Єврейської сотні“. У стрічці є кадри, які вже відомі глядачам, і унікальні, які світ побачить уперше. 98 хвилин цього документального кіно охоплює 2013-2016 роки, Майдан, Іловайський котел, збитий малязійський Боїнґ.

Прем’єра фільму вже відбулася в США. Глядачі, каже продюсер, аплодували стоячи.

Говорить П. Борисів: „У Вашінґтоні ми показали фільм у Центрі Вілсона. Там було багато глядачів дипломатичного і державного світу. Багато з цих людей підійшли до нас в кінці і сказали: „Ми багато що нарешті зрозуміли”. Так що розуміння української ситуації (події на Майдані і війна) вже зросло в результаті цього фільму“.

У США стрічку плянують показати по телебаченню. Є також запити від 200 університетів. А в Україні у третю річницю розстрілів на Майдані фільм побачать глядачі кількох провідних телеканалів.

 

Коментарі закриті.