24 травня, 2019

Товариствo „Свята Софія“ США святкувало 45-ліття

Бенкет у Філядельфії на честь 45-ліття Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США. (Фото: Стефан Фартушок)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – 11 травня в Українському Освітньо-Культурному Центрі відбувся урочистий бенкет з нагоди 45-ліття Релігійного Товариства Українців Католиків „Свята Софія“ США.

На святкову подію завітали представники спільноти „Лицарі Колюмба”, Світового Конґресу Українців, Української Католицької Фундації, Фундації Українського Вільного Університету, Католицької фундації CNEWA, Сестер Василіянок, Злученого Українського Американського Допомогового Комітету, Головної Пластової Ради, Пластової станиці Філядельфії, Пластової фундації, Товариства УПА, Осередку Праці НТШ, Центральної управи Організації Державного Відродження України, Союзу Українок Америки, Союзу Українців Католиків „Провидіння“, спільноти „Матері в молитві”, а також духовенство, миряни, гості та приятелі товариства „Свята Софія”.

„За нами – понад 45 років клопіткої праці. Перед нами – нові задуми, ідеї, проєкти, виклики, перспективи і нові виднокола”, – наголосила д-р Ірина Іванкович, голова товариства „Свята Софія”. 21 квітня 1974 року в США Патріярх Йосиф Сліпий заснував товариство „Свята Софія”. Він особисто призначив всіх перших членів на чолі із д-ром Романою Навроцькою. Це було друге Товариство після римської „Святої Софії”. Воно було оформлене як неприбуткова корпорація.

Патріярх Йосиф покликав його до життя для підтримки та розбудови таких патріярших надбань, як собор Святої Софії в Римі, Український Католицький Університет і його філії у Вашінґтоні та Філядельфії, храм Священомучеників Сергія і Вакха з патріяршим двором і музеєм, „Студіон”. Товариство є власником Музейно-меморіяльного комплексу „Рідна хата“ ім. Патріярха Йосифа Сліпого в його родинному селі Заздрість на Тернопільщині. Тут щорічно відбуваються благодійна літня школа англійської мови, майстер-кляси для інструкторів Школи англомовних християнських аніматорів, реколекційно-методичні семінари для вчителів англійської мови, круглі столи, наукові конференції та симпозіюми.

У другій частині вечора адміністратор Патріяршої Курії о. Андрій Максимович розповів про місію адміністративного центру Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ). Було показано фільм про діяльність і розвиток курії.

Патріярх УГКЦ Святослав під час урочистого бенкету сказав‚ що тепер для українців-католиків залишається найскладніше – збудувати Патріярхат‚ для чого потрібно піднести Церкву на новий рівень її життя та існування, — рівень комунікації, взаємоповаги і розуміння, спільної відповідальности за долю Церкви і народу. Він згадав і про теперішні виклики в Україні‚ висловив слова глибокої вдячности за пожертви, які для відновленого Патріяршого Фонду склали жертводавці.

Коментарі закриті.