12 грудня, 2019

В Ізраїлі буде фільм про Голодомор

Зустріч Посла України в Ізраїлі Генадія Надоленка (праворуч) з ізраїльським режисером Дімом Амором.

ТЕЛЬ-АВІВ. – Головною темою зустрічі  Посла України в Ізраїлі Генадія Надоленка з ізраїльським режисером, директором Академії театру і кіно Дімом Амором був Голодомор 1932-1933 років в Україні. Зустріч відбулася 23 листопада напередодні відзначення 86-ої річниці цього жахливого злочину комуністичного режиму проти українців, коли більшовики застосували голод, як зброю масового ураження.

Під час бесіди йшлося про створення першого в єврейській державі івритомовного художнього фільму про Голодомор. Основне завдання кінострічки – розповісти правду в Ізраїлі про жорстокі методи комуністичного режиму щодо знищення українського народу.

Посол Г. Надоленко підкреслив, що для кожного українця роки Голодомору оповиті смутком та людським болем. Радянська влада заборонила тему Голодомору і довго замовчувала маштаби цього злочину проти людства. Посол запевнив співрозмовника у готовності надати підтримку у цій надзвичайно важливій справі, метою якої є відновлення історичної правди.

Під час зустрічі посол подарував Д. Амору книгу „Міжнародне визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні та вшанування пам’яті жертв“, видану Міністерством закордонних справ України‚ яка містить документи  визнання Голодомору геноцидом проти українського народу, вшанування пам’яті жертв Голодомору, прийняті парляментами і місцевими органами влади держав світу та міжнародними організаціями.

Ізраїльський режисер був зворушений таким подарунком і запевнив, що докладе усіх сил, аби донести ізраїльським глядачам правду про  страшну і трагічну сторінку української історії.

Д. Амор – відомий  театральний режисер‚ має тісні зв’язки з театрами Італії, США, України. На конкурсі театральних режисерів у Чернігові визнаний найкращим спеціялістом в галузі акторської майстерности. Минулого року з  успіхом пройшов його спектакль „Відьма“ за твором Миколи Гоголя „Вій“ на сцені одного з київських театрів.

Сцена з вистави „Відьма“ за твором Миколи Гоголя „Вій“.

На фестивалі театральних колективів, який два роки тому відбувся у Москві‚ ізраїльтяни показали все ту ж „Відьму“ й посіли два перші місця. Коли їм видали диплом і голова жюрі подякував за популяризацію за кордоном великого російського письменника Миколи Гоголя, Д. Амор встав і сказав, що М. Гоголь – українець і, перш за все, український письменник. Колектив позбавили переможних місць, скасували диплом і написали глузливу статтю про ізраїльських артистів в соціяльних мережах. Однак, молоді ізраїльські артисти приїхали додому задоволені виступом і справедливістю. Підтримала Д. Амора і Спілка ізраїльських режисерів.

Д. Амор володіє українською мовою‚ народився в Україні в родині, де мама – єврейка, а батько українець. У 2002 році приїхав до Ізраїля, відслужив в армії оборони Ізраїля, а потім закінчив один з ізраїльських інститутів і здобув професію режисера та актора. Він першим в єврейській країні відкрив театральну студію для важких підлітків, виявив у них артистичні здібності, навчив грати і поставив з ними не один спектакль. Вже потім з’явилася Академія театру та кіно.

Якось побачив публікацію і вірш про Голодомор. На ознайомлення з цією темою пішло майже два роки. Виявилося, що навіть освічені люди в Ізраїлі  не знають про страшне лихо українців. Тоді народилася ідея створити фільм на івриті, аби його змогли побачити якомога більше людей. Вже готовий сценарій. Через три роки фільм буде готовий і це буде внесок у тему Голодомору‚  про який повинен знати світ.

Можливо, це стане кроком до визнання Ізраїлем Голодомору геноцидом українського народу.

Коментарі закриті.