25 серпня, 2017

„Укроборонпром“ – об’єднана годівничка

18 серпня „Українська правда“ оприлюднила статтю про те, що оборонні підприємства України „загрузли в корупції та фінансових зловживаннях“. На тлі російської аґресії на сході України армія та оборонний сектор України останніми роками почали отримувати рекордні бюджети. У 2017 році на оборону держава повинна витратити рекордні 5.2 відс. внутрішнього валового продукту.

Постало питання про використання таких великих фондів. Протягом останніх років за допомогою різних незаконних інструментів з підприємств „Укроборонпрому“ були виведені сотні мільйонів гривень, великих збитків зазнала держава.

„Укроборонпром“ – це об’єднання десятків державних підприємств різних галузей у сфері оборонної промисловости. До його складу входить важливе підприємство – „Укрспецекспорт“, яке експортує продукцію української оборонної галузі.

Концерн майже повністю контролюють люди Президента Петра Порошенка. З 2014 року концерном керує Роман Романов, фізик-педагог за освітою, який до свого призначення під час президентських виборів 2014 року очолював штаб П. Порошенка у Херсонській області. Великий вплив на концерн має давній бізнес-партнер П. Порошенка Олег Гладковський, який наразі є першим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони. Розмови про корупцію у системі „Укроборонпрому“ – не новина. Як повідомив сам П. Порошенко, за підсумками перевірок Службою безпеки концерну були відсторонені 25 керівників державних підприємств і попереджене розкрадання 631 млн. грн.

Також впродовж 2014-2016 років у пляновому порядку державними органами були проведені фінансові перевірки та ревізії діяльности 12 підприємств „Укроборонпрому“. Виявлені фінансові порушення на 557.8 млн. грн., спрямовані на применшення податків та відрахувань до бюджету. Деякі підприємства не вдалося перевірити через відсутність звітности.

Понад 92 млн. грн. підприємства розмістили у банках, які перебувають у стані ліквідації. Керівники державних підприємств розміщують фонди у банку, який невдовзі збанкрутує, після чого банкіри виводять гроші та ділять з ними вигоду.

П. Порошенко визнав: на державних підприємствах крадуть. Виступаючи в липні на Львівському бронетанковому заводі, він повідомив про 41 порушену кримінальну справу за підсумками роботи внутрішньої служби безпеки оборонного концерну. Проте реальних звинувачуваних вироків та компенсацій державі не сталося. Однією з причин є те, що команда П. Порошенка розставила „потрібні“ кадри на найважливіші посади у сфері обороно-промислового комплексу. Сфери впливу поділені між Олександром Турчиновим та П. Порошенком, який здійснює контролю через О. Гладковського, який є його давнім бізнес-партнером.

Війна на сході України стала прикриттям для осіб, ласих до збагачення. „Укроборонпром“ перетворено на годівницю для них. Не випадково керівники концерну мають свої вілли в Еспанії. Але історія неминуче назве тих, хто гинув на фронті, і тих, хто наживався на крові.

Коментарі закриті.