7 квітня, 2017

УКРАЇНА ЗА ТИЖДЕНЬ

Оприлюднено деклярацію Порошенка

КИЇВ. – 31 березня Президент України Петро Порошенко оприлюднив податкову деклярацію, у якій за 2016 рік задеклярував 12.3 млн. грн. доходів. Президент є кінцевим бенефеціарієм 100 компаній в різних реґіонах України, Криму, на Вірґінських островах та Кіпрі. На комунальні послуги витратив близько 1 млн. грн. Його платня склала 366 тис. грн., дохід від відчуження цінних паперів і корпоративних прав – 26 тис. грн., а відсотки у Міжнародному інвестиційному банку – 11.9 млн. грн. Дохід дружини президента Марини Порошенко склав 75 тис. грн. у 2016 році. П. Порошенко володіє житловим будинком вартістю 30 млн. грн., трьома земельними ділянками в Обухівському районі Київської области, трьома у Києві. Також він має три квартири у Києві, одну у Вінницькій області. М. Порошенко володіє земельною ділянкою і садовим будинком у Бориспільському районі. У подружжя є два авта і човен. Президент тримає на банківських рахунках 80 тис. грн. та близько 26 млн. дол. і майже 10 тис. евро. Також 1 млн. дол. розміщені на банківських рахунках у Швайцарії, де власником є третя особа – „Rothschild Trust Schweiz AG“. (ВВС)

На Донбасі тиші не сталося

КИЇВ. – В зоні бойових дій на Донбасі з 1 квітня було оголошено режим тиші. Відповідне розпорядження 30 березня дав Президент Петро Порошенко. Але за добу бойовики 94 рази обстріляли українські позиції, використовуючи важке озброєння. 10 військових поранені. Поблизу Авдіївки та Верхньоторецького стріляли снайпери. Найчастіше важке озброєння застосовували на маріюпольському напрямку. (ВВС)

Полковника нагородили посмертно

КИЇВ. – 1 квітня Президент України нагородив орденом „За мужність“ полковника Служби безпеки України Олександра Хараберюша, який загинув 31 березня унаслідок підриву автомобіля в Маріюполі, Донецька область. Без батька залишилося двоє малих дітей, молодшій доньці виповнилось лише два роки. („Укрінформ“)

Засудили напад на консульство 

КИЇВ. – Міністерство закордонних справ (МЗС) України рішуче засудило напад на Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку вночі 29 березня. У заяві МЗС сказано: „Вважаємо це черговою цілеспрямованою провокацією, яка‚ без сумніву‚ має на меті зашкодити стратегічному партнерству між Україною та Польщею. Не виключено, що ця провокація, як і попередні акти вандалізму, інспіровані ззовні. Найбільше занепокоєння викликає той факт, що цей злочин міг завдати шкоди життю і здоров’ю співробітників консульства та мешканців навколишніх будівель. Правоохоронні органи України вживають невідкладних заходів з метою якнайшвидшого розслідування та розкриття цього злочину, а також покарання винних. Українська сторона посилить безпеку дипломатичних і консульських установ на території України“. (Міністерство закордонних справ)

Перший лет нового літака

КИЇВ. – 31 березня відбувся перший лет літака Ан-132Д, виготовленого на підприємстві „Антонов“, з Святошина у Гостомель. Крім України, участь у створенні Ан-132Д брали Канада, США, Велика Британія, Німеччина, Франція та Савдівська Арабія. Потреба у літаках типу Ан-132Д до 2035 року становить близько 290 одиниць. У лютому 2016 року „Антонов“ домовився про виробництво літаків Ан-132 в Савдівській Арабії. („Укрінформ“)

Застрелили українську патріотку

ДУБНО, Рівненська область. – 1 квітня у місті застрелили адвоката і колишнього кандидата на посаду міського голови 43-річну Віту Шаблій та поранили її чоловіка. Під час Революції Гідности В. Шаблій була провідником дубенського Майдану, на минулих виборах кандидувала на посаду міського голови від партії „Свобода“. (Радіо Свобода)

Копачі бурштину бльокували поліцію 

РІВНЕ. – 1 квітня понад 200 осіб бльокували транспорт та чинили опір поліції у лісі поблизу села Більська Воля на Рівненщині. Поліція намагалась протидіяти незаконному видобутку бурштину у Володимирецькому районі. Копачі розібрали дерев’яний місток, щоб перешкодити руху поліції. Під час конфлікту зброю не застосовували, ніхто не постраждав. Копачі і раніше вимагали леґалізації видобутку бурштину, бльокували міжнародну трасу Київ-Варшава. За оцінками експертів, нелеґально добувається до 300 тонн бурштину на рік, а тіньові доходи складають близько 300 млн. дол. (ВВС)

Помер Євген Євтушенко

НЮ-ЙОРК. – Поет Євген Євтушенко, який помер від рака 1 квітня, був одним з найвідоміших поетів другої половини ХХ ст. Він написав 20 великих поем і приблизно 200 віршів і пісень, зокрема поему „Бабин Яр“ у 1961 році, а у ніч на 19 лютого 2014 року, коли на Майдані в Києві відбувалося кровопролитне протистояння, написав вірш, присвячений цим подіям. Останні роки поет разом з сім’єю проживав у штаті Оклагома. (ВВС, „Голос Америки“)

Українки перемогли у боротьбі 

СОМБАТГЕЙ. Угорщина. – Збірна України з жіночої боротьби на молодіжному чемпіонаті Европи виграла п’ять медалей і 1 квітня посіла перше місце в командному заліку. Переможницями чемпіонату стали українки Тетяна Кіт і Лілія Горішня. Срібло здобула Ілона Семків, бронзові нагороди в Оксани Гергель й Ірини Пасічник. („Українська правда“)

Вкрали гроші на летовищі 

БОРИСПІЛЬ‚ Київська область. – 3 квітня співробітники Служби безпеки України викрили розкрадання майже 30 млн. грн. на міжнародному летовищі „Бориспіль“. Посадовці летовища уклали з комерційною структурою контракт вартістю понад 90 млн. грн. на будівництво насосно-фільтраційної станції паливно-мастильних матеріялів і наприкінці 2015 року перерахували підприємцям понад 28 млн. грн. авансу. Будівництво досі не розпочато‚ а державні гроші через низку фіктивних фірм виведені в „тінь“. Під час обшуків виявлено печатки фіктивних фірм, вилучено фінансову та бухгальтерську документацію, яка свідчить про незаконне привласнення грошей летовища. („Українська правда“)

Привезли ліки для хворих дітей

КИЇВ. – 3 квітня Програма розвитку ООН доставила в Україну першу партію препаратів, замовлених 2016 року для лікування онкологічних хворих дітей. Закуплені ліки виробництва США, Канади, Німеччини. Протягом тижня їх розподілять по лікарнях. ООН проводить закупівлі ліків також для дорослої  онкології. На сьогодні ООН завершила закупівлі за 12 програмами і частково за сімома програмами на суму 43 млн. дол. („Укрінформ“)

Україна купуватиме антрацит у США

КИЇВ. – Україна має намір імпортувати 2.5-3 млн. тонн антрациту зі США‚ повідомив 3 квітня Міністер енерґетики та вугільної промисловости України Ігор Насалик. Україні необхідно до кінця 2017 року завезти 4.7 млн. тонн енерґетичного вугілля. Міністерство пропонує заборонити  імпорт антрациту з Росії для того, щоб антрацит, який видобувається на непідконтрольній Україні території, не надходив за завищеними цінами. („День“)

У Львові сміття не вивезено 

ЛЬВІВ. – 3 квітня обласна адміністрація заявила‚ що допомогла міській раді з очищенням міста і припиняє координацію робіт з вивезення сміття з міста, котра тривала від 21 березня. Але чистоти вистачило рівно на два дні. 3 квітня сміття не вивезено в усіх шести районах Львова з 539 контейнерних майданчиків житлового фонду. Це 43 відс. від загальної їх кількости. На деяких вулицях люди  зносять сміття на дорогу. („День“)

Коментарі закриті.