2 червня, 2017

Розслідуватимуть вбивство Ніла Хасевича

Колишній полковник КҐБ Борис Стекляр в наші дні. (Фото: „Українська правда“)

РІВНЕ. – Відповідно до заяви Дениса Поліщука з Національного центру правозахисту 18 квітня Генеральна прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудового розслідування справу за фактом вчинення в березні 1952 року працівниками управління Міністерства державної безпеки умисного вбивства двох і більше осіб на території Рівненщини.

Йдеться про вбивство мистця з УПА Ніла Хасевича. У вбивстві звинувачується колишній полковник КҐБ Борис Стекляр‚ який наразі проживає у Рівному. Спільно з іншими карателями він закидав криївку УПА ґранатами, від яких загинули Н. Хасевич‚ Антон Мельничук і В’ячеслав Антонюк. Згодом пошматоване тіло художника показово було виставлено для залякування мешканців.

Н. Хасевич‚ повстанський художник-графік‚ під час формування загонів УПА, незважаючи на каліцтво (втратив ногу), долучився до підпільної роботи, працював у редакції газети „Волинь у боротьбі“‚ ілюстрував майже усі підпільні видання на Волині та Поліссі. Його перу належить портрет командувача загонів УПА на Волині Клима Савура. Саме Н. Хасевич намалював обліґації на бойовий фонд УПА, так звані бофони.

28 серпня 2016 року „Українська правда“ повідомляла‚ що в Рівненському окружному адміністративному суді відбувся розгляд позову Б. Стекляра до Управління Служби безпеки України в Рівненській області. Колишній полковник КҐБ Б. Стекляр вимагав не надавати його особову справу для ознайомлення. З проханням ознайомитися з особовою справою Б. Стекляра звертався голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. Суд залишив його позов без розгляду‚ тому що жоден колишній працівник чи аґент КҐБ навіть за допомогою суду не має права обмежити доступ до інформації про діяльність органів комуністичної державної безпеки.

25 квітня цього року Генеральна прокуратура України розпочала розслідування за фактом вбивства художника ОУН і УПА Н. Хасевича працівником органів державної безпеки СРСР Б. Стекляром. Одночасно в Росії численні засоби масової інформації здійняли галас з того приводу‚ що у Рівному „бандерівці вимагають суду над ветераном Великої вітчизняної війни 94-річним євреєм Борисом Стекляром з метою очорнення подвигу радянських воїнів-визволителів“. Отже‚ державний правоохоронний орган в Росії вважають „бандерівським“‚ навмисне нагадують про національність вбивці художника (мовляв‚ український антисемітизм)‚ а злочин приписують до бойового подвигу.

Коментарі закриті.