11 серпня, 2017

Олексій Навальний і Україна

У березні наступного року в Росії відбудуться вибори  президента. Політики вважають, що шляхом різних махінацій президентом залишиться Володимир Путін, який ще вичікує з висуненням у кандидати. Серед кандидатів найбільшу увагу привертає Олексій Навальний, який рішуче виступив проти корумпованого режиму В. Путіна і разом з своїми прихильниками провадить боротьбу з ним. Його програма включає три основні вимоги: усунення крадіїв-корупціонерів, незалежність судів і свободу преси.  Цього року по всій Росії вже відбулося два масових протести, організовані О. Навальним, які призвели до арештів численних учасників. В. Путін намагається всіляко шкодити О. Навальному. Проти нього було зфабриковано судові справи, які закінчилися вироками. Він не має доступу до державного телебачення і контрольованих урядом засобів масової інформації. Згідно з рішенням суду, О. Навальний не може офіційно зареєструватися кандидатом в президенти Росії. Але популярність головного опозиціонера Росії зростає.

О. Навальний – росіянин українського походження. Батько його – українець з села Залісся біля Чорнобиля. Вчився  в Єйльському університеті. Він не підтримує захоплення Росією Криму, закликає до санкцій проти „внутрішнього кола Путіна“. Він визнав, що на Донбасі воюють російські війська і пообіцяв вивести їх, якщо стане президентом Росії. Також він пообіцяв у випадку перемоги на президентських виборах передати Україні контролю над кордоном та зазначив, що через дії В. Путіна Росія отримала в особі України державу, де 40 млн.  осіб будуть довго вороже ставитися до Росії.

20 липня у московському бюрі Фонду боротьби з корупцією відбулись теледебати О. Навального з колишнім „міністром оборони ДНР“ та головним ідеологом проєкту „Новоросія“, полковником Федеральної служби безпеки Росії  Ігорем Стрєлковим-Ґіркіном, організатором загарбання Криму і війни на Донбасі. Політологів дещо здивував вибір О. Навальним своїм опонентом російського полковника, причетного до численних воєнних злочинів. Але телевізійна розмова дозволила О. Навальному ще раз розповісти про свою програму, а також показала збірний образ супротивника, тому що багатьом в Росії тепер подобається позиція І. Стрєлкова, котрий хизується особистою участю у двох чеченських війнах, збройних конфліктах у Юґославії,  Придністров’ї, в Україні, закликає силою поширити кордони Росії на держави, де є російське населення, відродити колишню імперію.

О. Навальний має намір стати президентом Росії, тому усю свою увагу зосереджує на поліпшенні життя її населення,  відстороненні сучасної влади від бюджету-годівниці, економічних реформах,  рішуче виступає проти усіх війн, які провокує режим В. Путіна. Він заявив, що в Україні не було насильницького повалення режиму Віктора Януковича, а було насилля, спровоковане цим режимом. На Донбасі існує корупційний режим вбивць, який підтримує В. Путін і оточення, вважає О. Навальний.

Звісно, було б помилкою сподіватися, що О. Навальний, якби він став президентом Росії, діяв би на шкоду очоленої ним держави. Але він принаймні міг би почати припинення війни, яка обертається непоправними втратами і для України, і для громадян Росії. На відміну від полковника КҐБ В. Путіна чи полковника ФСБ О. Стрєлкова, він ніколи не служив в  каральних органах, шанує права людей і тверезо оцінює  місце України та Росії в сучасному світі.

Коментарі закриті.