6 жовтня, 2017

Заклик: Треба говорити українською мовою

ЛЬВІВ. – 17 вересня, в конференційній залі готелю „Джордж”‚ відбулася конференція „Українська мовна стійкість і гнучкість. Роля західної України”, у центрі якої була тема „Чому мешканці заходу України часто переходять на російську мову в спілкуванні з російськомовними співрозмовниками?”.

Під час конференції організатори представили результати соціологічного опитування Київського міжнародного інституту соціології, згідно з яким 60 відс. мешканців восьми обласних центрів західної України, для яких основною мовою спілкування є українська, завжди у певних сферах переходять на російську і лише 40 відс. (серед яких левова частка – молодь до 25 років) завжди у всіх ситуаціях говорять українською мовою.

На конференції з приводу питання мовної стійкости виступили з доповідями відомі письменники, культурні й громадські діячі та фахівці з соціолінґвістики Юрій Винничук, Остап Дроздов, Антін Мухарський, Лариса Масенко, Роман Матис, Святослав Літинський, Іван Лозовий, Тарас Марусик, Пилип Селігей та Оксана Данилевська. Виступаючі наголошували на важливості ролі саме західних реґіонів України в популяризації української мові та у сприянні поверненню центрові й сходові України історичної україномовности.

Організатори конференції закликали активістів, засоби масової інформації та громадськість західних реґіонів до широкого діялогу з приводу цієї проблематики, спільного пошуку шляхів її вирішення.

Ініцатор, організатор та спонзор конференції – громадська ініціятива „ЮЕЙ мова”.

Іван Лозовий – ініціятор та модератор конференції, засновник ініціятиви „ЮЕЙ мова“. 

Коментарі закриті.