5 серпня, 2016

Громадські діячі відвідали Вишкільний табір СУМ 

Голова Організації Оборони Чотирьох Свобід в Україні Степан Качурак розповів таборовикам про діяльність ООЧСУ. (Фото: Дмитро Ленчук)

ЕЛЕНВІЛ‚ Ню-Йорк. – На оселі Спілки Української Молоді Америки (СУМ) від 26 червня до 9 липня відбувся Виховно-вишкільний табір СУМ, на якому другий рік поспіль було впроваджено програму виховання майбутніх провідників. Протягом двох тижнів табір провадили комендант Христя Кобилецька та головний виховник Дмитро Ленчук.

Табір став місцем зустрічі теперішніх провідників українських громадських організацій з таборовиками. На заняття з провідництва до вишкільників завітали голова Крайової Управи СУМ в Америці Юрій Микитин, голова Організації Оборони Чотирьох Свобід в Україні Степан Качурак, директор Української Національної Інформаційної Служби (УНІС) при Українському Конґресовому Комітеті Америки (УККА) Михайло Савків та подруга Марійка Поліщук – новообрана голова Світової виховної ради СУМ. Особливо почесною була присутність Сергія Кузана – голови Молодіжного Націоналістичного Конґресу України та водночас координатора добровольчої організації „Вільні Люди”, який виголосив головну промову на щорічному Святі Героїв 30 червня, проведеному ООЧСУ на оселі СУМ в Еленвілі.

Директор Української Національної Інформаційної Служби Микола Савків під час зустрічі з таборовиками.

Директор Української Національної Інформаційної Служби Микола Савків під час зустрічі з таборовиками.

Кожен з провідників поділився власним досвідом праці й розповів про успішні проєкти та пляни, які визначатимуть життя таборовиків та української громади Америки в майбутньому.

Протягом усього табору таборовики активно приміряли на себе практичні обов’язки та ролі провідників, набуваючи досвід в організації заходів як Таборова управа. Цей орган самоврядування таборовиків складався майже виключно з третьорічників і з допомогою менторів займався координацією усіх заходів. Ця модель дає змогу юнацтву краще визначитися з подальшою роботою в стягах організації після досягнення 18 років.

Зокрема, на таборі діяли референтури виховників (майбутні викладачі), суспільників (майбутні громадські провідники), міжнародників (представлятимуть організацію на міжнародному рівні), культурників (організатори культурних гуртків та заходів) та ратників (організатори спортивних змагань та різних видів фізичної діяльности). Через свою участь в різних комітетах при референтурах, представлених в Таборовій управі, співробітництво з менторами й взаємодопомогу, таборовики отримали краще розуміння як насправді діє громадський активізм у конкретному вимірі таборового простору й часу.

Вишкільний табір був присвячений Актові 30 червня 1941 року, яким, після його проголошення Ярославом Стецьком у Львові, було відновлено Українську Державу під проводом ОУН. Офіційна назва табору „Шлях вільних людей” була вибрана, щоб підкреслити важливість сучасної боротьби українців за свободи, які американцям дані від народження. Зокрема, це чотири свободи, як їх виділив Франклин Д. Рузвельт: свобода слова, свобода совісти, свобода від злиднів та свобода від страху. Кожного дня таборовики мали нагоду ознайомитись з якоюсь чеснотою, над якою протягом дня мали змогу роздумувати й втілювати у своїй діяльності, тим самим практикуючи сумівські цінності у серцях і діях.

Таборовики здійснили багато проєктів, працюючи по своїх референтурах.

Протягом останніх п’яти років на Вишкільному таборі діє Програма обміну виховників та впорядників з СУМ в Україні. Цього року виховниця з Тернопільського осередку Леся Голик представила серію гутірок, які дали ширше уявлення таборовикам про сучасну Україну. Разом з нею на вишколі таборували юначки з Київського осередку – Дарка Симчич та Аня Березовська, які поділилися деякими традиціями сумівців в Україні. Таборовики зустрілися з музичним гуртом „Антитіла”, який завітав з концертом на фестиваль „Надія є!”.

Ментор суспільників Михайло Міґелич (зліва) передав пожертву від таборовиків Сергієві Кузанові для очолюваної ним добровольчої організації „Вільні люди”

Ментор суспільників Михайло Міґелич (зліва) передав пожертву від таборовиків Сергієві Кузанові для очолюваної ним добровольчої організації „Вільні люди”

Важливою відмінністю цьогорічного таборування було включення Старшо-юнацького табору до програми вишкільного. Табір називався „Країна вільних людей” ім. Івана Миколайчука і мав свою окрему програму, яка включала опанування вмілостями життя в природі, першої допомоги в екстремальних ситуаціях, провідництво, комунікацію, екологічне виховання, волонтерство, українське кіно, мультимедію тощо. Успішне проведення Старшо-юнацького табору на Вишкільному таборі стало можливим завдяки відданій праці головного виховника Старшо-юнацього табору Віктора Курилика. Загалом, обидва табори зібрали понад 100 учасників.

Коментарі закриті.