15 грудня, 2017

Видали мапу українського Криму

Мапа українського Криму

ЛЬВІВ. – 31 жовтня у Львівському історичному музеї відбулась презентація науково-популярної настінної мапи „Український Крим”, яку видав Благодійний фонд „Україна-Русь” у співпраці з виробничою фірмою „Карти і атласи”.

Автори видання у доступній, конспективній та наочній формах доводять, що територія Кримського півострова завжди була заселена українцями та їхніми пращурами, належала Україні, нерозривно з нею пов’язана і справедливо повинна входити до складу Української держави.

Мапа складається з сучасного, історичного та юридичного бльоків. Окремо подані діяграми з національним складом населення, портрети визначних осіб та зображення пам’яток.

Мапу Криму представляє президент фонду „Україна-Русь” Ростислав Новоженець.

Мапу Криму представляє президент фонду „Україна-Русь” Ростислав Новоженець.

На презентації виступили заступник голови Львівської обласної адміністрації Оксана Стоколос-Ворончук та заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, які привітали авторів з виданням.

Президент фонду „Україна-Русь” Ростислав Новоженець наголосив, що по праву і справедливості Крим повинен належати виключно Україні і українцям.

Українці в Криму проживають з VII ст. до н.е. (Велика Скитія), а зокрема, татари – лише з XV ст. (Кримське ханство), росіяни з XVIII ст. (Російська імперія). Українці, часто втрачаючи Крим, ніколи не полишали думки повернути його назад – про що свідчать державні проукраїнські утворення Босфорського царства (тризуб на монетах) і Тавроскитії (V cт. до н.е.-ІІІ ст. н.е.), Тмутороканського князівства давньоруської держави (Х-ХІІ ст.).

На презентації також виступили директор фірми „Карти і атласи” Ігор Дикий, професор Львівського національного університету Іван Ровенчак, науковець, упорядник карти Володимир Грицеляк. Корінний кримчанин з Ялти, колишній політв’язень (2014-2015 роки) Юрій Івченко навів факти репресій російської окупаційної влади проти українців півострова. В обговоренні взяли участь численні громадські діячі.

Мапа розповсюджуватиметься у бібліотеках области, серед учнів, студентів та широкої громадськости.

Коментарі закриті.