3 листопада, 2017

Божена Ольшанівська присвятила життя Україні

Св. п. Божена Ольшанівська

У 1988 році я був радіорепортером в Україні і отримав завдання виїхати до Умані‚ де перебували учасники пішої ходи за мир громадян США та СРСР. Там відбулося моє знайомство з Боженою Ольшанівською. У 1996 році Б. Ольшанівська прийняла мене з дружиною до свого дому і допомогла влаштувати наше життя у США.

З сумом я дізнався‚ що Б. Ольшанівська‚ вдова Ігоря Ольшанівського‚ відійшла з життя 1 жовтня.

Вона народилася 23 лютого 1936 року у Львові в родині Луки Павлишина‚ який в роки Другої світової війни був старшиною УПА‚ а потім відбував тривалу кару в Красноярську і таборах Воркути.

Б. Ольшанівська з матір’ю і сестрою Роксоланою перебувала в таборах переміщених осіб в Німеччині‚ звідки родина виїхала до США‚ де Б. Ольшанівська закінчила в Нюарку школу медичних сестер і продовжила навчання в Сітон-Гол університеті. Опісля 30 років працювала в компаніяx Western Electric, Bell Labs i АТ&Т‚ з якої вийшла на пенсію.

З молодих років Б. Ольшанівська разом з чоловіком стала активною учасницею громадсько-політичного життя. У 1970-их роках вони проводили численні кампанії в обороні Валентина Мороза та інших політичних в’язнів радянського режиму в Україні. Також разом вони з підтримкою сенатора від Ню-Джерзі Била Бредлі почали старання у Сенаті США щодо визнання злочинного Голодомору 1932-1933 років в Україні‚ які завершилися утворенням урядової комісії і прийняттям у Конґресі США постанови про Голодомор‚ яку підписав Президент Рональд Рейґан у жовтні 1984 року.

У той час були засновані асоціяція „Американці в обороні людських прав в Україні“ та Український національний центр історії та інформації‚ які постійно дбали про політичних в’язнів в СРСР і оборону людських прав у поневоленій Україні. Після Чорнобильської катастрофи Б. Ольшанівська стала активною учасницею надання допомоги потерпілим через організацію „Діти Чорнобиля“‚ налагодила постійну фінансову підтримку дитячої клініки-шпиталю у Львові. За активну гуманітарну діяльність Б. Ольшанівська 1996 року отримала у Білому Домі відзнаку Президента Била Клінтона і Віце-президента Ала Ґора.

Б. Ольшанівська була активною членкою Союзу Українок Америки (Відділ 86)‚ щедро підтримувала українське мистецтво‚ а також клясичну музику‚ оперу і балет у США. Любила подорожувати.

Б. Ольшанівська завжди була щедрою на допомогу іншим‚ у її гостинному домі в Нюарку завжди хтось жив з України‚ завдаючи часто-густо значних незручностей‚ на які вона не зважала. При тому особисте життя Б. Ольшанівської не було достатнім. Вона рано овдовіла: рано втратила сина. Єдиною потіхою залишилися дочки Дора та Уліта‚ а в останні роки внуки Маркус і Кетрин‚ а також постійна і нелегка праця для України.

Похорон св. п. Б. Ольшанівської відбудеться 11 листопада‚ об 11-й год. на цвинтарі св. Андрія Первозваного в в Савт-Банд-Бруку‚ Ню-Джерзі.

Коментарі закриті.