3 грудня, 2020

АМЕРИКА І СВІТ

Школи відкриють 7 грудня

НЮ-ЙОРК. – Посадник Ню-Йорку Бил де Блазіо оголосив 29 листопада, що міські публічні школи відкриються 7 грудня для особистого навчання. Вони були закриті в половині листопада через ріст випадків коронавірусу. Перед тим навчання відбувалося в більшості дистанційно. Ню-Йорк має найбільшу шкільну систему в країні. Спершу відкриються народні школи і передшкілля, а школи для дітей з вадами відкриються 10 грудня. Батьки дітей мусять погодитися на щотижневу перевірку дітей на коронавірус. Стейтовий уряд має право закрити окремі або всі школи якщо вірус поширюватиметься. Середні школи відкриються пізніше, але посадник не назвав дати. („Reuters”)

 

Папа скасував передріздвяну церемонію

ВАТИКАН. – Ватикан повідомив 30 листопада, що через обмеження, спричинені коронавірусом, Папа Франциск скасував цьогорічну церемонію 8 грудня, яка традиційно започатковує римський різдвяний сезон. Папа звичайно складає вінок до ніг 12-метрової статуї Мадонни і благословляє другий вінок, який пожежники закладають на рамено статуї, використовуючи драбину. Ця церемонія відбувається від 1953 року в присутності тисяч людей. Натомість Папа проведе приватну відправу, поручаючи місто, його мешканців і хворих усього світу під опіку Матері Божої. Також буде строго обмежений доступ до всіх традиційних папських церемоній, включно з його „Urbi et Orbi” („Для міста й світу”) благословенням і посланням. Недавно, у 10 швайцарських охоронців і однієї особа, яка проживає в будинку, де мешкає Папа, виявили ознаки коронавірусу, і їх довелося поставити на карантину. В Італії досі померло 54,904 особи від вірусу, а 1,585 млн. людей захворіли. („Reuters”)

 

Венесуеля посилає нафту Китаєві

КАРАКАС. – Венесуеля відновила безпосередню відправку нафти Китаєві після того, як США наклали санкції понад рік тому. Ці інформації оприлюднила державна нафтова компанія 25 листопада. Від серпня 2019 року венесуельська нафта відправлялася через посередників. У відповідь  представник Департаменту скарбниці США заявив, що „ті, хто займається діяльністю в нафтовому секторі Венесуелі, ризикують наразити себе на санкції”.  Санкції були частиною намагань Президента Дональда Трампа усунути від влади Президента Венесуелі Ніколяса Мадуро. Дорадники новообраного Президента Джо Байдена кажуть, що він залишить санкції, але змінить стратегію США. Раніше цього року Вашінґтон наклав санкції на російську нафтову компанію „Роснефть” за провадження торгівлі з Венесуелою. Минулого місяця соціялістичний уряд Н. Мадуро зустрівся з делеґацією китайських урядовців і підприємців для поширення інвестицій в країні, не зважаючи на бльокаду Вашінґтону. США наклали санкції 30 листопада на китайську фірму „Китайська національна корпорація імпорту та експорту електроніки”, звинувачуючи її в підтримці намагань Н. Мадуро підривати демократію. („Reuters”)

 

Відкрито Музей Армії США

ФОРТ БЕЛВАР, Вірджінія. – Пандемія коронавірусу кілька разів спричинювала відкладення відкриття Національного музею Армії США в північній Вірджінії. Музей збудовано приватними коштами за приблизно 400 млн. дол., які зібрала Армійська історична фундація. Офіційне відкриття відбулося 11 листопада в День Ветерана. Через пандемію  накладено часові обмеження на вступні білети для відвідувачів. Музей має 185 тис. квадратових стіп і подає хронологію американської армії, починаючи від провінційної міліції на початку ХVІІ ст. і кінчаючи на бойових діях в Афганістані та Іраку. У музеї є понад 1,500 артефактів, документів та особистих історій вояків. Експозиції будуть чергуватися, щоби краще розповідати історію Армії США та осучаснювати її. („The Washington Times”)

 

Вбили „батька іранської бомби”

ТЕГРАН. – Ключового іранського вченого-атомника Мохсена Фахрізаде вбили 27 листопада поблизу Тегерану, підтвердило Міністерство оборони країни. Західні спецслужби розглядають його як надхненника іранської програми ядерної зброї.  Деякі дипломати навіть називали його „батьком іранської атомної бомби”. Міністер закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що є „серйозні ознаки ролі Ізраїля” і засудив вбивство як „акт державного терору”. Іран наполягає, що його ядерна програма призначена виключно для мирних цілей. У період з 2010 по 2012 роки вбили чотирьох іранських вчених-атомників, й Іран звинуватив Ізраїль у співучасті у вбивствах. Згідно із секретними документами, отриманими Ізраїлем у 2018 році, М. Фахрізаде очолював програму створення іранської ядерної зброї. Ізраїль й Пентагон ще не коментували новину про вбивство. Науковець очолював іранську програму „Амад” („Надія”). Ізраїль та Захід заявляють, що програма була військовою операцією для оцінки можливости розробки ядерної зброї в Ірані. Секретар іранської Національної ради безпеки Алі Шамхані заявив 30 листопада, що Ізраїль використав „електронічні приладдя”, щоб здійснити це вбивство. (Бі-Бі-Сі, Радіо Свобода)

 

США зменшують війська в двох країнах

ВАШІНҐТОН. – Діючий Секретар оборони Крис­тофер Мілер оголосив 17 листопада, що США зменшують число своїх військовослужбовців в Афганістані та Іраку до 2,500 осіб у кожній країні до половини січня 2021 року. Він сказав, що Президент Дональд Трамп прийняв це рішення після консультацій зі своїми найвищими дорадниками з національної безпеки. В цьому році  США зменшили число своїх військовослужбовців в Афганістані від 13 тис. до 4,500 осіб, а в Іраку – від 5,660 до 3,000 осіб.  („ABC News”)

 

Перенесли перевірку знань школярів

ВАШІНҐТОН. – Національне оцінювання знань учнів (NAEP) четвертих i восьмих кляс з математики та читання, яке було раніше запляновано на 2021 рік, перенесено на початок 2022 року через пандемію коронавірусу. Про це 25 листопада оголосили у Національному центрі статистики освіти США (NCES). Відзначається, що зміни, яких цього року зазнала робота освітніх закладів, унеможливлюють проведення оцінювання належним чином і у відповідності до законодавства. У Комітеті Конґресу США з питань праці та освіти вже наголосили на важливості проведення оцінювань на рівні стейтів, відзначивши, що ці дані необхідні для того, щоб „найкращим чином підтримати учнів та освітян під час відновлення після руйнівного впливу пандемії COVID-19”. „Для того, щоб наша країна могла відновитись після пандемії, нам спершу необхідно зрозуміти величину втрат в освіті, які вплинули на учнів у цілій країні. Цього не може відбутись без даних оцінювання”, – відзначили у Конґресовому комітеті. (Голос Америки)

 

Перу має нового президента

ЛІМА. – Конґрес Перу 16 листопада призначив нового тимчасового Президента Франциска Саґасті. Його попередник, Мануель Меріно, зрезиґнув попереднього дня після п’яти днів перебування на посаді. М. Меріно був призначений Конґресом після імпічменту колишнього Президента Мартина Візкари, якого Конґрес проголосував усунути 9 листопада за хабарництво. Але масові демонстрації на вулицях столиці довели до резиґнації М. Меріно. 76-літній Ф. Саґасті є політичним центристом і втішається популярністю серед народу. Свої перші години на посаді він провів у шпиталях, відвідуючи поранених демонстрантів та обіцяючи зробити все, що в його силах, щоб відновити довіру до влади. Наступні президентські вибори в країні призначені на квітень 2021 року. („Associated Press”)

 

Байден призначив пресову команду

ВІЛЬМІНҐТОН. – Новообраний Президент США Джо Байден 29 листопада призначив свою пресову команду. Згідно із заявою його бюра, вперше в історії країни така команда складається виключно з жінок. Головою буде Кейт Бедінґфілд, колишня заступниця директора комунікації в кампанії Джо Байдена. Пресовим секретарем буде Джен Псакі, котра була директором комунікації для Президента Барака Обами. У відмінності від посад в Кабінеті пресове бюро не вимагає схвалення Сенату. („BBC”)

Коментарі закриті.