27 квітня, 2018

Українець прочитав письмена народу мая в Юкатані

Юрій Кнорозов

МЕРИДА, Мексико. – 11 березня у місті встановили пам’ятник на честь Юрія Кнорозова, котрий розшифрував писемність народу мая. Тепер там є справжній культ науковця. 

Монумент стоїть поруч з Великим музеєм світу мая. Загальна висота монумента – близько трьох метрів. Його автор – мексиканський скульптор Рейнальдо Боліо Суарес, відомий під псевдонімом Пачеллі. 

На пам’ятнику зображений Ю. Кнорозов з улюбленою кішкою Асею на руках, а зі зворотного боку – гієрогліфи мая.

Крім того, на постаменті закріплена ґранітна табличка з датами життя вченого і вказівкою про зроблене ним відкриття. На ній також вибиті слова, сказані Ю. Кнорозовим еспанською мовою на церемонії вручення ордена Азтекського орла, за виняткові заслуги перед Мексикою: „Серцем я завжди залишаюся мексиканцем“. 

Це вже другий пам’ятник Ю. Кнорозову у Мексико. У 2012 році в Канкуні встановили перший пам’ятник науковцеві.

У 1956 році Ю. Кнорозов захищав кандидатську дисертацію на тему „Повідомлення про справи в Юкатані” Дієґо де Ланди як етно-історичне джерело“. У цьому дослідженні науковець показував, як він розшифрував писемність мая – ключовою ідеєю стало те, що ті символи, які збереглися – це не літери і не окремі слова, а склади. Доповідь вченого тривала усього 3.5 хвилини, а комісія постановила одразу призначити йому ступінь не кандидата, а доктора наук.

Пам’ятник на честь Юрія Кнорозова.

Пам’ятник на честь Юрія Кнорозова.

Справа в тому, що дешифрування вважалося неможливим – надто мало збереглося писемних артефактів мая. У 1562 році єпископ Юкатана Дієґо де Ланда спалив велику кількість книг та інших пам’яток цієї культури. Базувати дослідження доводилося на зовсім нечисленних прикладах.

Саме тому відкриття дуже швидко стало світовою сенсацією, а в Латинській Америці дослідник перетворився на своєрідний об’єкт культу. Однак вперше побувати на батьківщині мая Ю. Кнорозов зміг тільки у 1990 році, коли його запросили до Ґватемалі. 

Ю. Кнорозов – український етнограф, спеціяліст з епіграфіки та етнографії‚ доктор історичних наук. Він народився 19 листопада 1922 року у селищі Південне (нині місто Південне) під Харковом. 31 березня 1999 року помер від інсульту. 

Коментарі закриті.