20 лютого, 2020

УНСоюз святкує 125 років: Фотофакт з історії, 1915

Провідні члени Головного Уряду Українського Народного Союзу у фотографіях з альманаху за 1915 рік: (перший ряд зліва) Михайло Угорчак, рекордовий секретар; Алексій Шаршонь, касієр; Семен Ядловський, фінансовий секретар; (другий ряд) Іван Ваверчак, заступник предсідника; Дмитро Капітула, предсідник; Марія Білик, заступниця предсідника; (третій ряд) Осип Стеткевич, редактор „Свободи”; Андрій Савка, завідатель „Свободи” (редактор і завідатель у той час були членами Головного Уряду). В Головному Уряді також було шість радних і троє контролерів.

 

На цій сторінці – фотографії чільних членів Головного Уряду Українського Народного Союзу, які були опубліковані в „Календарі Українського Народного Союза в Америці” за 1915 рік.

Рік раніше, „Календар Руського Народного Союза в Америці” відзначив 20-річчя братської організації заснованої 22 лютого 1894 року в Шамокіні, Пенсильванії. Цікаво зазначити, що календар-альманах за 1914 рік був друкований латинкою. Більшість ювілейного видання було присвячене історії організації, був список усіх відділів, починаючи з 1-им Відділом у Шамокіні, Братством св. Андрія. В альманаху також появилися поема Івана Франка „Наймит” та слова до „Гимну Американських Українців” Василя Щурата.

Пізніше у 1914 році, 7-14 вересня на 13-ій Конвенції, делеґати прийняли зміну назви організації з Руського Народного Союзу на Український Народний Союз. Згідно з цією зміною альманах на 1915 рік був „Календарем Українського Народного Союза” і він був друкований українською мовою. На звороті обкладинки календаря написано: „Кождий свідомий українець повинен бути членом УНСоюза”.

 

На веб-сторінці УНСоюзу читачі можуть переглянути фотоархів з історії організації. Фотоархів доповнюється і вдосконалюється. Загляньте сюди: unainc.org/una/the-una-is-125-years-old/.

Коментарі закриті.