19 жовтня, 2018

Трипільські мотиви у львівській кераміці

Відома майстриня, заслужена художниця України Оксана Чепурна на виставці „Вічність Трипілля“ в столичній ґалерії „Мистецтво“. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Унікальний приклад поєднання технічних можливостей і творчих традицій керамічного виробництва часів Трипільської культури демонструвала 12-29 вересня виставка „Вічність Трипілля“ відомої майстрині, заслуженої художниці України Оксани Чепурної, яка триває в столичній ґалерії „Мистецтво“.

Українська художня кераміка як вид народно-прикладного мистецтва має давню і багату історію. Політика московської влади втрутилася навіть у керамологію – історію художньо-промислової кераміки Галичини кінця XIX-початку XX ст. викинули з мистецтвознавчих досліджень. 

О. Чепурна‚ родом з Львівщини, після закінчення Львівського художнього училища ім. Івана Труша‚ прийшла працювати на завод будівельних матеріялів. Добре знайома з традиціями відомих львівських майстрів кахлів, чиї вироби прикрашають не один будинок у Львові, вона почала розробляти ориґінальні зразки кераміки. 

У її авторському доробку керамічний посуд, який успішно проходить вимогливі художні ради і ставиться на виробництво. У багатьох львівських господах і навіть за кордоном особливе місце займають її макітри, тарелі, кухлі з унікальним розписом технікою „фляндровка“. 

На художніх радах у Києві роботи О. Чепурної систематично відзначалися як твори однієї з найталановитіших художників галузі. 15 років тому О. Чепурна стала засновницею і керівником організованого на базі заводу товариства „ОКС“‚ яке продовжує львівські традиції проєктування та виготовлення керамічних виробів: тарілей, керамічних панно і килимків, а особливо – кахлів. 

У творчій майстерні О. Чепурної часто можна зустріти гостей з різних куточків України та з-за кордону. Вони замовляють кахельні ватрани та печі як клясичного, так і сучасного стилів, і, звичайно ж, авторські розробки львівських мистців. 

Коментарі закриті.