3 травня, 2019

Триває виставка „Дивовижні історії Криму“

Інсталяція Марії Куликовської „Зоряний пил“.

КИЇВ. – В столичному „Мистецькому Арсеналі“ відкрилася виставка „Дивовижні історії Криму“ про історію та культуру Кримського півострова. На виставці показані експонати з 15 українських музеїв. З Музею історії релігії у Львові приїхали корани, з Музею прикладного мистецтва У Києві  – унікальна кримськотатарська вишивка. Поруч з нею:  національні костюми кримських татар, текстиль, скитське золото, предмети побуту, кераміка, монети, прикраси. 

Надзвичайно важливим процесом стало народження кримськотатарської нації, яка увібрала в себе весь етнічно-культурний набуток півострова і сьогодні, фактично, є хранителем та носієм всіх цих кодів на стику европейської та іслямської культур й цивілізацій. Полікультурна спадщина Криму, сутність якої московські окупанти наразі активно намагаються викривити та присвоїти, є невід’ємною частиною надбання української держави та її громадян.

Шаблі кримських татар. (Фото: Георгій Лук’янчук)

Цей проєкт – перша маштабна спроба проілюструвати, яким був і є автентичний Крим: різнобарвний, загадковий і такий рідний, а також дати відповідь на питання хто ж такі кримські татари.  Під час виставки запляновано серію лекцій про історію та культуру Криму. У ній беруть участь сучасні мистці – художник з Харкова Павло Маков (графіка) і  Марія Куликовська, яка представила авторську мапу півострова, зроблену з дерева, ґрунту, корисних копалин, кам’яного пилу, піску, морської солі. Інсталяцію мисткиня назвала „Зоряний пил“ і присвятила батькам і бабусі, справжнім керчанам, як називає їх художниця. 

Сідло кримського татарина.

Організували виставку проєкту Національний культурно-мистецький та музейний комплекс „Мистецький арсенал“, підприємство „Кримський дім“ з підтримкою Міністерства інформаційної політики України та Міністерства культури України. Виставка відкрилася 26 лютого і триватиме до 5 травня.

Коментарі закриті.