30 березня, 2018

Таня Осадца – визнана майстриня народного орнаменту

Таня Осадца. „Пліткарі“

Таня Осадца – художниця, визнана майстриня народного декоративного орнаменту, з дому Жук, народилася 5 травня 1919 року у селі Пониква Велика поблизу Бродів на Львівщині. Дитинство і юність її минули у Бережанах, де вона закінчила гімназію і зустріла свого майбутнього чоловіка, гімназиста Аполінарія Осадцу. У Бережанах досі стоїть будинок, котрий побудувала її мати. Батько Стефан Жук за Австрії займав високу посаду в державній установі. Коли прийшли поляки, то зажадали від нього змінити національність і стати римо-католиком. Отримавши відмову, його звільнили.

У час воєнної хуртовини в Україні родина виїхала до Польщі, а згодом до Німеччини. 18 травня 1949 року Осадці прибули до Америки. Спершу вони оселилися з двома донечками в малій кімнатці у Ню-Йорку. У Ню-Йорку у подружжя народилася третя донька.

У 1959 році Т. Осадца почала малювати‚ згодом вступила до мистецької школи у Ню-Йорку, де навчалася у відомого американського художника Томаса Фоґарті. Швидко опанувавши техніку розпису і випалювання, Т. Осадца пішла своїм шляхом розпису, ніде й ніколи не повторюючи того самого рисунка. У її затишному помешканні на Форест-Гілс, у Ню-Йорку, почали з’являтися великі барвисті тарелі, котрі взорами нагадували український розпис на печах і далекі перські мережки-взори, а далі – вази, глечики та інша кераміка, надзвичайно ориґінальна, самобутня і неповторна. Одночасно Т. Осадца почала малювати і майже повністю присвятила себе образотворчому мистецтву.

Творчість Т. Осадци характеризує досконале знання народних традицій, вона знайшла свою власну мову в мистецтві і власне осмислення своїх творів, з яких променіє енерґія землі, людської душі, надій і почувань.

Прихід Т. Осадци у мистецьке коло української громади Америки був несподіваним. Її знали як дружину відомого в Америці архітектора А. Осадци, а те, що світ її уяви витворює художні полотна і керамічні розписи‚ відкрилося лише у 1972 році, на першій спільній мистецькій виставці у Ґалерії Українського Літературно-Мистецького Клюбу в Ню-Йорку.

Таня Осадца‚ „Євшан-зілля“.

Таня Осадца‚ „Євшан-зілля“.

Її творчістю захоплювався письменник Василь Барка, котрий надрукував „Етюд з естетики орнаменту“ в журналі „Сучасність“. Аналізуючи талант Т. Осадци, він писав: „Вона має невичерпну формотворчу уяву, а в її численних узорах немає жодного повтору виглядів“.

Вона мала виставки у ґалеріях Українського Інституту Америки в Ню-Йорку і Об’єднання Мистців Українців в Америці, де відкрив її виставку відомий скульптор Михайло Черешньовський. Впродовж двох місяців 1988 року її образотворчу виставку „Українське декоративне мистецтво“ оглядали в Музеї й Архіві ім. сенатора Сомнера у Вашінґтоні. Її праці також виставляли у Сейнт-Пітерсбурзі на Фльориді‚ де вони дістали дуже прихильні відгуки українського поета на еміґрації Леоніда Полтави, мистецтвознавця Володимира Ласовського, знаного мистця-живописця Петра Андрусіва та інших шанувальників.

Т. Осадца мешкала серед чарівної гірської природи в українському селі Ґлен-Спей у горах котрі своєю красою нагадують Карпати. Її біленька хата завжди була обсаджена розмаїттям барвистих квітів, котрі нагадували Україну, і в які вона вкладала усю свою любов, яка перевтілювалася у її прекрасні картини. Поєднання життєрадісних кольорів і символіка її картин віддзеркалюють душу народу.

Коли у 1966 році померла мати мисткині, на цвинтарі св. Марії у Філядельфії над її могилою постав незвичайний хрест-вишиванка з простим надписом – „Мама“. Цю різнокольорову вишивку створила на плитках і обрамувала хрест Т. Осадца.

У 1986 році Т. Осадца разом з чоловіком радо прийняла запрошення від товариства „Україна“ влаштувати персональну виставку в кількох міста України. Виставки відбулися у Києві, Бережанах, Тернополі, Львові, Каневі та Коломиї. Остання її виставка була у Києві‚ в Музеї Гетьманства. Українці високо оцінили мистецтво Т. Осадци. Вона ж щоразу дарувала свої картини згаданим вище музеям. Понад 60 її робіт є в українських музеях.

За винятковий внесок у збагачення і збереження національної історико-культурної спадщини та повернення культурних цінностей до духовної скарбниці України Т. Осадці присвоїли звання Почесного члена Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей. А рішенням Бережанської міської ради від 3 лютого 2000 року їй присвоєно звання „Почесний громадянин міста Бережани“. Видавництво „Манускрипт-Львів“ у 2006 році видало багато ілюстровану книжку „Мистецька родина Татяни й Аполінарія Осадців“. Т. Осадца померла 8 квітня 2008 року в Ґлен-Спеї, Ню-Йорк, де й похована.

Коментарі закриті.