29 червня, 2018

Про включення Росії до „G-7“

Справу перебування Росії у „Великій сімці“на останній вершинній зустрічі „G-7“ у Канаді порушив Президент США Дональд Трамп‚ представник найважливішого члена „G-7“ Внутрішній валовий продукт (ВВП) якого перевищує ВВП решти шість членів.

Довгий час‚ фактично від 1976 року‚ існувала так звана „G-7“, група семи економічно потужних та політично споріднених держав. У 1997 році для формального чи символічного закінчення „Холодної війни“ та піднесення престижу Президента Росії Бориса Єльцина впроваджено Російську Федерацію (РФ) до тієї групи і оформлено „G-8“. В основі такого рішення були політичні, а не економічні причини‚ хоча сама формація є економічною структурою. 

Президент Б. Єльцин у той уважався демократом‚ який допоміг повалити СРСР. Було бажання впровадити Б. Єльцина до престижного цивілізованого демократичного і економічно розвиненого кола. Правда‚ ці сподівання були дуже передчасними‚ як показала історія, але‚ як кажуть‚ надія вмирає останньою. Зрештою‚ впровадження РФ до цивілізованого міжнародного товариства було далеко меншим лихом‚ ніж військовий захист перед потенційним російським аґресором.

Сьогодні РФ і її Президент Володимир Путін ізольовані від міжнародного цивілізованого товариства. В. Путін та його прибічники знищили чеченців‚ влаштовуючи теракти‚ у яких згинули власні люди, поставили у Чечні вислужника Москви, напали на чужі суверенні території Грузії і України, проголосили деякі території незалежними, одну українську територію просто прилучили до себе, на загарбаних територіях уже вбили понад 10 тис. людей, вбили майже 300 невинних людей на літаку MH17, допомагали своєму союзникові у Сирії хемічною зброєю вбивати невинних жінок і дітей. Увесь світ почав пізнавати, що таке Москва. РФ під політичним оглядом у жодному випадку не є кандидатом до оновленої „G-8“ включно з тим фактом, що РФ стратила цей статус у 2014 році анексією Криму. 

Навіть найбільші друзі чи симпатики Д. Трампа не зможуть підтримати його пропозицію. Правда, В. Путін використав нагоду‚ щоб запросити Д. Трампа на зустріч „G-7“ у Москві. 

Д. Трамп нічого не читає і ні з ким не радиться. До нього не можна мати будь-яких претензій. Одначе світ мусить бути дуже уважним‚ коли такі пропозиції подає президент наймогутнішої держави у світі. 

Ню-Йорк 

Коментарі закриті.