7 лютого, 2019

Присуджено премію ім. Маланюка

Олекса Різників підписує книги для читачів. (Фото: Світлана Орел)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Обласній літературній премії ім. Євгена Маланюка виповнилося 18 років. 1 лютого, під час урочистостей з нагоди 122-ої річниці від дня народження відомого земляка відбулося вручення літературної премії.

За підсумками 2018 року нагоро­ду присуджено у номінації „Поезія“  Олексі Різниківу за книгу „Словоґрона з 30‚007 слів“‚ у номінації „Проза“ Василеві Мошуренкові (посмертно) за твори „Коріння, або Я Розумівка“, „Шедеври“‚ у номінації „Літературознавство і публіцистика“ премія не вручалась. Лавреатам вручили дипломи, скульптури „Степовий орел“, нагрудні знаки „Лавреат обласної премії“ та привітали квітами. Нагороду В. Мошуренка передали його дружині Тетяні Мошуренко.

Урочистості звершилися виступом вокального ансамблю музичного коледжу.

Вперше в історії нагороди рішення жюрі в номінації „Літературо­знавство і публіцистика“ призупи­нене розпорядженням голови об­ласної ради Олександра Чорноіваненка. Мова йде про альманах, упорядкований Тетяною Березняк. І сталося це під тиском громад­ськости. Жюрі проголосувало не за ориґінальний твір, а за збірку, де вміщено уривки з творів членів літературної студії „Бригантина“, що діяла у місті у 1960-их роках. Голова обласного літературного об’єднання Ольга Полєвіна та його члени, які висували збірку претендентом, мали б усвідомлювати‚ що книга російськомовна. Звісно, вона не може претендувати на відзначення нагородою ворога російсько-радянської ідеології. У збірці є також антиукраїнські сентенції. Тому О. Чорноіваненко скликав жюрі і повідомив, що призупиняє його рішення у згаданій номінації.

Лавреатом став В. Мошуренко‚ який минулого літа передчасно пішов з життя. Загострення його хвороби дехто пов’язує й з тим, що під час обговорення минулорічної премії згадані члени жюрі безпідставно звинуватили його у плаґіяті. Тож, цього року вдалося відновити справедливість щодо новел В.Мошуренка.

Коментарі закриті.