15 березня, 2019

Представники інтеліґенції закликали не голосувати за Володимира Зеленського

Учасники прес-конференції (зліва): Богдан Горинь, Юрій Щербак‚ Павло Мовчан. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – 1 березня  в аґенції „Укрінформ“ відбулась прес-конференція  представників громадської ініціятиви „Слуга олігарха як загроза Україні“. Її учасниками стали дипломат д-р Юрій Щербак, письменник-мистецтвознавець, політолог, колишній радянський дисидент Богдан Горинь, голова товариства „Просвіта“ Павло Мовчан. 

Вони оприлюднили відкритий лист-звернення до українців 27 представників інтеліґенції‚ які закликали громадян України відповідально поставитися до виборів президента та не допустити обрання на цю посаду кандидата Володимира Зеленського.  „Популярний артист Володимир Зеленський, якого багато хто помилково асоціює з вигаданим героєм серіялу „Слуга народу“ Голобородьком, всерйоз претендує на найвищу посаду української держави. Що ж, це його право. А право людей – знати, хто ховається за цією театральною маскою“, – йдеться у зверненні. 

Представники інтеліґенції зазначають: „Не секрет, що кандидат у президенти В. Зеленський – це проєкт одіозного олігарха Ігоря Коломойського, який розікрав мільярди долярів Приватбанку. І лише держава врятувала вкладників від втрати коштів, провівши націоналізацію та взявши на себе фінансові зобов’язання штучно збанкрутілої банківської установи. Володимир Зеленський повністю залежить від Коломойського”. 

Ю. Щербак, презентуючи звернення, підкреслив, що у списку є широкий спектр кандидатів і навіть опоненти влади можуть обрати собі фаворита. Ю. Щербак також зауважив, що для того, щоб кандидати у президенти були дійсно достойними, треба змінити закон про вибори президента. Зокрема, кандидата в президенти мають висувати політичні сили, вони мають пройти жорсткий відбір, зокрема, як у США, де борються у кожному штаті і потім лише залишаються один чи два кандидати, і вже з’їзди вирішують, хто з них залишиться кандидатом. Крім того, на його думку, треба значно збільшити заставу, щоб будь-хто не міг стати кандидатом. 

Заяву підписали В’ячеслав Брюховецький, Юрій Буряк, Юрій Винничук, Петро Вольвач, Любов Голота, Б. Горинь, Микола Жулинський, Олександр Ірванець, Тарас Компаніченко, Дмитро Ломачук, Надія Лук’яненко, П. Мовчан, Раїса Недашківська, Микола Нестерчук, Володимир Панченко, Олександр Пономарів, Михайло Ратушний, Ірен Роздобудько, Вадим Скуратівський, Кирило Стеценко, Микола Тимошик, Леонід Фінберґ, Олена Фінберґ, Микола Цимбалюк, Ю. Щербак, Володимир Яворівський. 

До звернення приєднався і дисидент радянських часів Іван Дзюба, висловивши окрему думку. Він побажав В. Зеленському „іскрити“ винятково на сцені: „А як іскритиме на чолі держави, то може і себе спалити, і державу“.

Коментарі закриті.