13 квітня, 2018

Представники корінних народів Росії виступили на прес-конференції

Ростислав Мартинюк (Ожомасонь Кирдя) презентує мапу „Ідель-Урал“.

КИЇВ. – Член правління Всетатарського громадського центру, колишній політв’язень Росії Рафіс Кашапов, голова товариства „Ерзянь Вал“, ветеран сучасної російсько-української війни Боляєнь Сиресь та член товариства „Ерзянь Вал“, лавреат премії „Ерзянин 2007 року“ Ростислав Мартинюк (Ожомасонь Кирдя) провели конференцію у прес-центрі „Главком“. Вони розповіли‚ що Москва вже багато років придушує права корінних народів Росії, зокрема Татарстану, Башкортостану, Чувашії, Удмуртії, Мордовії, Марій-Елю. 

Народи цих автономій постали перед серйозною небезпекою повної втрати національної самобутности‚ громадянських свобод особистости, віросповідання, права здобування освіти рідною мовою, права на національну самоідентифікацію в актах громадянського стану. 

Р. Кашапов, якій за боротьбу за право його народу на освітній процес в Татарстані саме татарською мовою отримав три роки тюрми‚ розповів, що політика імперського уряду Росії стає на заваді освітніх процесів народів Ідель-Уралу (Ідель-Урал – територія Поволжя та Приуралля). Татарам заборонили відкрити свій вищий навчальний заклад. У країнах Ідель-Уралу, крім Татарстану, освіта рідною мовою здійснюється лише до четвертої кляси. 

З волі Кремля давній народ Мордовії перетворено  на „мордву“ – прізвисько, яке спеціяльно застосовується до народів ерзя і мокша. Б. Сиресь закликав не використовувати в Україні слово „мордва“, адже ця назва для ерзян і мокшан дуже образлива. 

Р. Мартинюк зазначив, що корінні народи, котрі проживають на великій території Ідель-Урал‚ щоб врятувати свою мову, культуру й історію‚ мають єдиний вихід: об’єднатися та створити конфедерацію шести рівноправних країн: Татарстан, Башкортостан, Чувашія, Удмуртія, Мордовія, Марій-Ел. Вільний Ідель-Урал – це суспільна плятформа, яка об’єднує татар, башкирів, чувашів, марийців, удмуртів, ерзя та мокшу в боротьбі за культурні, релігійні, економічні, політичні права та свободи. 

Відповідаючи на запитання журналістів, активісти „Ідель-Урал“розповіли, що готові співпрацювати з усіма національно-визвольними рухами в останній світовій імперії „Росія-Московія“у спільній благородній меті – зникнення її з карти світу та появи на цій території вільних демократичних національних держав корінних народів нинішньої Росії.

Коментарі закриті.