16 квітня, 2020

Пластуни відзначили 108-ліття організації – вперше онлайн

Спів Пластового Обіту під час Дня Першої Пластової Присяги (скріншот із трансляції Онлайн ДППП).

КИЇВ – Щороку 12 квітня Пласт – Національна скавтська організація України, найбільша й найстарша укра­їнська молодіжна організація, відзначає річницю з дня складання першої Пластової Присяги, який вва­жається моментом заснування україн­ського скавтинґу. В умовах карантини пластуни не зупинили своєї діяльности, а пере­йшли в онлайн-формат.

У переддень 108-oї річниці органі­зації, 11 квітня, пластуни вперше провели святкування в онлайн-режимі й одночасно всією країною. До безпе­рервної 11-годинної трансляції долу­чилося понад 9,000 охочих. Свої актив­ності представили чотири най­більші пластові осередки: Київ, Харків, Івано-Франківськ і Львів.

„Плянувалось, що я очолю команду Організаторів Дня Першої Пластової Присяги [ДППП] в Києві”, розповів пластун Богдан Гультай, координатор всеукраїнського „Онлайн ДППП”. „Однак, на момент початку підготовки події – а це вже був березень – стало очевидно, що через епідемію корона­вірусу про­вести її як плянувалось не вдасться. Підготовка заморозилася. Аж одного дня Іван Брацюнь – голова київ­ського осе­редку Пласту – запропонував органі­зувати цю подію в онлайн-форматі. Ми вирішили донести, що вдома можна і варто робити щось цікаве і корисне; а також те, що попри карантину ми все одно разом”, сказав Б. Гультай.

Організатори розповідають, що цією подією хочуть показати єдність плас­тунів і готовність долати перешкоди, тож, створили її спільно із пластовими осередками із різних куточків України – від Львова до Харкова. „Ми думали ґльобально, адже в онлайні можна долучитися не лише пластунам, і не лише з Києва. Тож ми подумали, що краще зробити одну маштабну акцію, аніж кілька дрібніших, і кинули клич. Так до нас долучилися Аня Бондаренко, Надя Цюцяк та Галина Мальчик – коор­динаторки із Харкова, Івано-Фран­ківська та Львова відповідно”, перепо­відає початок безпрецедентного проєк­ту Б. Гультай.

„Плянували, що кожен із чотирьох задіяних осередків Пласту матиме свою частину програми – так ми хотіли поєднати і цікаве, і розважальне, і корисне. У нас також були труднощі, аби опрацювати наші технічні мож­ливості: треба було продумати, як можна проводити трансляцію, почер­гово підключаючи різних інструкторів та промовців. За цю частину з відвагою взявся Владислав Мальков, який вже під час проведення акції майже не відходив від монітора 10 із половиною годин прямої трансляції. Ми долучили комунікаційників із Центрального офісу Пласту в Україні та із різних осередків, професійну ілюстраторку та ведучих”, переповідає Б. Гультай. Цe було вкрай непросто, адже команда мала справу з таким форматом події вперше.

У день події, коли тисячі очей було прикуто до дійства, яке проходило на екранах його учасників, команді організаторів необхідно було швидко й злагоджено реаґувати на всі виклики. „Весело і напружено було під час самої трансляції: бувало, не відкривалося відео, бувало – вже в онлайні додаємо дрібніші елементи, привітання – бо ж усе хочеться показати”, розповідає Б. Гультай про імпровізацію вже в прямому етері. „Але з усім дали раду – ми були між собою постійно на зв’язку, комен­данти із ведучими контролювали свої частини програ­ми, у випадку чого ми швидко кореґували послідов­ність, і в цілому все вдалося прекрасно, особливо як на перший раз. …Неможливо було б це свято зробити комусь одному, тут надзвичайно важливою є команда, і це наша спільна перемога”, підсумовує координатор „Онлайн ДППП”.

Програма святкування поєднувала в собі різні напрямки діяльности пластунів. Подія розпочалася з офіційного відкриття і завершилася ввечері пласто­вою ватрою. У програмі також були майстер-кляси з писанкарства, лекції про парашутний спорт, віктори­ни, онлайн-квести, привітання й співи на ватрі.

Уже кілька років поспіль масове відзначення річ­ниці Пласту проводиться на сході України, що є одним із пріоритетних напрямків розвитку орга­нізації. „Пластування в Харкові є активним, наскільки це взагалі можливо в умовах, що склалися. Ми ведемо проєкти онлайн, проводяться сходини, збірки. Нама­гаємось користуватись ситуацією, накопичити сили для набору в новому пластовому році”, розпо­відає А. Бондаренко, голова осередку Пласту в Харкові. „Серед плянів на найближчі місяці – накопичення сил. Ми покращуємо внутрішні процеси, готуємось до наступ­ного пластового року, водночас не полишаємо надії на таборове літо”.

Харківський осередок Пласту розпочав свій стрім­кий розвиток після Революції Гідности та став істо­рією успіху, довівши, що можливо за короткий період часу майже з нуля створити спільноту на кілька сотень осіб та стати одним із найбільших пластових осередків. „Пласт на сході України з мрії став реаль­ністю, і тепер це наша велика відповідальність: встояти в непростих соціяльних умовах та стосунках із владою, бути корисними для менших, але не менш важливих осередків організації”, ділиться А. Бонда­ренко, „Розвивати український скавтинґ на сході та півдні – це те, що робить Пласт дійсно всеукраїн­ським, відроджує національну ідею та українську історію в цих областях України; дає наразі одне з небагатьох українських середовищ для дітей та волонтерів. Звісно, що для примножування кадрів та розвитку, якісної їх підготовки, збереження якости й кількости нам потрібна підтримка. І ми вдячні всім пластунам, батькам, дружнім громадським організаціям, приятелям Пласту, що допомагали і допомагають нам в заходах та проєктах. Далі буде більше”, обіцяє голова харківського осередку організації.

Попри свою унікальність і масовість, „Онлайн ДППП” – далеко не початок пластової активности в інтернеті за умов карантини. Ця подія радше продов­жує довгостроковий проєкт, який суттєво доповнює та замінює елементи пластової програми в цей час. „Пластуй онлайн” – це ініціятива Централь­ного офісу Пласту, як відповідь на новий виклик – пандемію коронавірусу та всіх її наслідків.

Керівник проєкту Владислав Мальков розповідає про те, як з’явилася ідея з її втіленням. „Зателефонував Станіслав Андрійчук, керівник Пласту в Україні, і сказав, що треба створити плятформу для онлайн-пластування на час карантини. Є багато ініціятив від наших пластунів, але треба їх об’єднати. Уже через кілька днів вийшли перші відео”, розповідає В. Маль­ков. „Найпопулярніші відео, які ми робили, вийшли про пластування в природі, адже пластунів завжди тягне на природу, і навіть (тим паче) в умовах карантини”.

Оскільки у нього був досвід реалізації технічних рішень для пластових онлайн-активностей, В. Маль­ков також втілював увесь технічний аспект онлайн-святкування Дня пластової присяги. „Це була доволі спонтанна ідея, і активна робота почалась фактично за тиждень до події, багато матеріялу прийш­ло одразу зі стартом трансляції, тому доводилось вести трансля­цію й одночасно обробляти наступний шматочок програми. Крім цього, ще й банити провокаторів із східної країни-сусіда, які інколи приходили в коментарі до трансляції”, ділиться В. Мальков.

Попри те, що святкове дійство тривало 11 годин, і всі організатори були доволі втомлені від напруги, яка супроводжувала пряму трансляцію, вони не зупи­нилися в момент завершення прямого етеру. Після трансляції команда зібралася на закритий відео­дзвінок, і продовжили спілкування. Жартома лунала ідея повторити цей формат для онлайн Свята Весни – відкриття таборового сезону. В. Мальков жартує, що можливо через місяць нова трансляція триватиме набагато довше як 11 годин.

На День Пласту 12 квітня багато пластунів, вихованців організації та провідників суспільства записали відеопривітання й опублікували в соцме­ре­жах. Серед відомих українців, які публічно підтримали організацію – глава ПЦУ Митрополит Епіфаній, акторка Ірма Вітовська, експосол Канади в Україні Роман Ващук, письменник Сергій Жадан, підприємець Ярослав Ажнюк, журналістка Яніна Соколова та інші. Організацію привітав також і Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

До свята всіх пластунів відеозвернення записав і керівник Пласту в Україні Станіслав Андрійчук. „В 13 років я долучився до Пласту. Саме тут я навчився працювати в команді й бути лідером, навчився брати на себе відповідальність”, розповідає він у відео, „Унікальність Пласту – в його середовищі. Тут дитина має можливість саморозвитку й самовиховання. Я б хотів, щоб моя донька Ярослава та багато інших дітей зростало в пластовому середовищі. Щоб кожна українська дитина мала таку можливість – підтримайте Пласт у нашу 108-му річницю”.

За 108 років своєї діяльности Пласт виховує свідомих, відповідальних громадян місцевої, націо­нальної та світової спільнот і провідників україн­ського суспільства. Кожного року пластуни-волонтери вкладають понад 668 тис. годин у виховання дітей і щорічно проводять понад 200 пластових таборів – і це лише в Україні, не кажучи про інші країни, в яких активно діє пластовий рух.

Iз початком карантини перед Пластом постали нові економічні виклики через різке зменшення підтримки від бізнесу та приватних меценатів у зв’язку з настанням кризи. Сьогодні організація у кризі й закликає всіх друзів підтримати її задля збереження розвитку, аби й після 108 років розвивати Україну й світове українство. (Пласт можна підтримати благодійним внеском на сайті https://donate.plast.org.ua.)

Коментарі закриті.