26 жовтня, 2018

Діяспора – надійний союзник України

У цьому числі „Свободи“ вміщено повідомлення про передання допомоги пораненим воїнам України‚ яку зібрали американські українці через Злучений Український Американський Допомоговий Комітет. Про таку допомогу тижневик постійно інформує своїх читачів‚ заохочує їх до благодійної діяльности в Україні. Водночас матеріяльна допомога є далеко не єдиним проявом турботи закордонного українства про молоду державу на батьківській землі. Є не менш важливі площини такої підтримки і допомоги‚ зокрема у політичному світі. Було б помилкою думати‚ що світ поза Україною багато про неї говорить і думає‚ співпереживає з нею. Кожна країна‚ кожен народ зосереджені на собі, на своїх власних проблемах. Усе, що діється в Україні, це передовсім її проблема, яку розв’язувати доведеться власними силами. Але у такому будуванні держави‚ у протистоянні аґресорові Україні потрібні союзники, потрібні партнери. Знову ж таки закордонні політичні союзники найчастіше керуються власними потребами. Тому надійним, незрадливим союзником залишається українська діяспора. Історія закордонного українства свідчить‚ що українці, які живуть за межами України, ніколи не були байдужими до неї. Тепер за кордоном поряд з традиційними постали тисячі нових громадських організацій‚ дії яких успішно спрямовують Світовий Конґрес Українців‚ Українский Конґресовий Комітет Америки‚ Конґрес Українців Канади, Об’єднання Українців Австралії‚ Світова Федерація Українських Жіночих Організацій. Усі вони стали носіями правдивих знань про Україну в країнах свого громадянства і проживання. І мають у цьому відчутні досягнення. 

Щойно Сенат США визнав геноцидом Великий Голод 1932-1933 років. Таке визнання було в ряді інших країн світу. За цими рішеннями владних структур у різних країнах стоїть величезна робота українців у співпраці з дипломатичними установами України. І є результат. Українська діяспора працює у різних площинах і гуманітарна є лише однією з них. Посилилася  співпраця з засобами масової інформації в країнах проживання, до якої долучаються провідні українські громадські організації. Закордонні українці тепер більше співпрацюють з новим поколінням України, усвідомлюючи, що коли прийдуть в політику і до влади  нові люди, необтяжені  тягарем тоталітарного московського минулого, які мають великий потенціял,  країна стрімко піде вперед. 

Варто зазначити‚ що й державні органи України посилили партнерську співпрацю з діяспорою. Президент України Петро Порошенко неодноразово підкреслював важливу ролю української діяспори в підтримці України в боротьбі проти зовнішньої аґресії і підтримці европейських прагнень українського народу. З його ініціятиви було схвалено Концепцію державної програми співпраці з закордонними українцями на 2017-2020 роки. Це плян спільних дій‚ завдяки якому Україна упевнено стає частиною співдружности народів світу.

Коментарі закриті.