7 грудня, 2018

В НАТО відреaґували на заклик Порошенка

БРЮСЕЛЬ. – Керівництво НАТО заявило, що цей оборонний альянс вже має потужну присутність в Чорноморському реґіоні. Коментар було зроблено у відповідь на заклик Президента України Петра Порошенка до членів альянсу надіслати бойові кораблі для деескаляції в реґіоні.

Речниця НАТО Оана Лунґеску заявила, що кораблі НАТО на робочій основі проводять патрулювання і навчання в Чорному морі‚ і зазначила, що кораблі НАТО провели там 120 днів цього року, що значно більше, ніж 80 днів в 2017 році.

Вона наголосила, що низка країн-членів НАТО проводять патрулювання та спостереження в повітрі, а такі країни, як Болгарія, Румунія та Туреччина‚ розмістили своє військове обладнання.

О. Лунґеску зазначила: „В Чорному морі вже є значна присутність НАТО і ми продовжимо оцінювати свою присутність в реґіоні“.

Президент П. Порошенко в інтерв’ю для німецької газети „Bild“, опублікованому 29 листопада, висловив сподівання, що країни-члени НАТО „готові перемістити військово-морські кораблі до Азовського моря, щоб допомогти Україні і забезпечити безпеку“.

Кремль різко засудив це звернення П. Порошенка.

Про доцільність збільшення присутности НАТО в Чорноморському реґіоні говорив в інтерв’ю Українській службі „Голосу Америки“ директор американського Центру дипломатії Джо Байдена та колишній високопосадовець Пентагону Майкл Карпентер.

„Я рішуче закликаю до розміщення сил НАТО на постійній основі, можливо в порту Констанци в Румунії, де були б представлені причорноморські країни НАТО. А також, щоб кораблі інших країн-членів НАТО розміщувались в цьому порту на ротаційній основі“, – наголосив він.

Однак, коментуючи можливість дій кораблів НАТО в Азовському морі, М. Карпентер відзначив, що, на відміну від Чорного моря, в Озівському морі також діє двостороння українсько-російська угода від 2003 року. „Правила в Озівському морі, вреґульовуються двосторонньою угодою 2003 року між Росією та Україною. Це трохи відрізняється‚ і свобода мореплавства‚ наприклад‚ для кораблів НАТО трохи відрізняється в Озівському морі від Чорного моря. Озівське море також підпадає під конвенцію Монтро‚ яка забезпечує деякий контроль та можливості кораблів з-поза реґіону перебувати в Чорному морі “, – наголосив експерт.

Він висловив переконання, що можливості для більшої співпраці в реґіоні не вичерпані: „Я глибоко переконаний, що існує можливість для збільшення морської співпраці між союзниками НАТО у Чорному морі з залученням наших партнерів – Грузії та України, які також грають ролю у безпеці реґіону. Єдина країна в цьому реґіоні, яка діє аґресивно‚ – це Росія. Тому міцніша оборона і стримування з боку союзників НАТО і більша співпраця з нашими партнерами, піде всім на користь“, – ствердив М. Карпентер.

 

Коментарі закриті.