11 січня, 2019

Вибори президента-2019

31 грудня 2018 року в Україні почалося висунення кандидатів на посаду Президента України та подання документів до Центральної виборчої комісії (ЦВК) для реєстрації‚ яке триватиме до 3 лютого включно. Виборча кампанія триватиме 90 днів. Від 3 лютого протягом п’яти днів проходитиме реєстрація кандидатів. Після цього ЦВК оголосить остаточний офіційний список претендентів на посаду глави держави. Кандидати зможуть почати передвиборну аґітацію з наступного дня після реєстрації і проводити її до півночі 29 березня. 

Кандидатом у президенти може бути громадянин України, який досяг 35-річного віку, володіє державною мовою та проживає на території України протягом останніх 10 років до дати виборів. Кандидата може висунути політична партія або він може бути самовисуванцем. Він повинен подати деклярацію про доходи за попередній рік, яку перевірить Національне аґентство з питань запобігання корупції й опублікує результати перевірки. Кандидат також має внести заставу в розмірі 2.5 млн. грн., які будуть повернені або в разі перемоги на виборах в першому турі, або у випадку виходу до другого туру. Менш щасливим учасникам виборчих перегонів гроші не повернуть, вони будуть зараховані в державний бюджет України. Свою кандидатуру на виборах можна зняти не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування, до 7 березня. Результати виборів мають бути встановлені до 10 квітня 2019 року. Якщо жоден із кандидатів не набере 31 березня понад 50 відс. голосів, то 21 квітня повинна відбутися друга тура виборів, в яку вийдуть кандидати, що посіли перші два місця за підсумками першої тури. У разі проведення другої тури ЦВК має оголосити результати до 1 травня, а інавґурація новообраного президента має відбутися до 31 травня. 

Соціологи визначилися з кандидатами‚ які наразі мають набільше шансів бути обраними. Згідно з опитуваннями першість має майже 60-річна учасниця політичного життя в України Юлія Тимошенко (раніше – Григян), невістка впливового радянського фунціонера Генадія Тимошенка‚ який ввів її у світ підприємництва. Ненабагато відстає від неї ще один олігарх Петро Порошенко. Наступним йде 40-річний актор Володимир Зеленський‚ за освітою юрист (міжнародне право). Він народився в Кривому Розі‚ в родині відомого фахівця з інформаційних технологій‚ закінчив спеціялізовану школу з англійською мовою викладання‚ активно підтримує Україну (коли почалася війна на сході‚ негайно передав на лікування поранених 1 млн. грн). Четвертим вважається відомий американським українцям полковник резерви Анатолій Гриценко‚ колишній міністер оборони‚ провідник партії „Громадянська позиція“. 

Звісно‚ в ході виборчої кампанії симпатії виборців можуть змінитися‚ про що „Свобода“ інформуватиме читачів‚ але вже тепер стає відчутним бажання українців побачити при владі нових людей‚ не лише молодших віком‚ але й не пов’язаних з старими корумпованими структурами і впливом олігархії.

Коментарі закриті.