2 березня, 2018

Альбом про німецьку окупацію Кіровограда

Історик Олександер Жосан представляє новий альбом.

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Великий альбом „Кіровоград у роки окупації. Життя населення та окупантів. Документи і спогади“ презентований 25 січня у обласній науковій бібліотеці ім. Дмитра Чижевського. Він має 480 стор. і понад 700 фотографій та документів.

Німецька окупація міста тривала два з половиною роки. Про ці роки радянська пропаґанда вигадала багато мітів, перекручень і брехні. Через 70 років настав час позбутися тих стереотипів. Автор-упорядник альбому, вчитель історії та суспільствознавства Олександер Жосан упевнений, що й досі виклад цього періоду, навіть у наукових статтях, грішить необґрунтованістю, орієнтацією на радянські пропаґандистські кліше, а іноді навіть межує із фальсифікацією історії.

Уже були дослідження Івана Петренка „Нацистський окупаційний режим“ та Василя Даценка „Велика війна. Кіровоградський вимір“. Автор нового альбому посилається на попередників, але величезний масив опрацьованого документального та статистичного матеріялу виявляє тенденції, які стали певним відкриттям.

Німці зайшли у місто досить швидко. Перед цим людей змусили викопати величезний протитанковий рів, але він не став жодною перепоною для німецького війська. Жодного опору німцям до середини 1942 року не було.

Значна частина населення зустрічала їх з радістю. На розі вулиць Шевченка і колишньої Декабристів навіть спорудили тріюмфальну арку для урочистої зустрічі. Більшість мешканців міста повірили, що до них прийшли визволителі. Досить швидко була знята комуністична символіка, зруйновані пам’ятники вождям. Причому це робило й місцеве населення. Було перейменовано 310 вулиць, причому значна частина на честь українських героїв та культурних діячів. Виходила газета, яка тричі змінювала назву: „Український голос“, „Українські вісті“, „Кіровоградські вісті“.

У 1942-1943 роках зросла народжуваність, бо німці з таборів військовополонених відпускали майже всіх українців і вони поверталися до родин. Проте 29-30 вересня 1941 року окупанти розстріляли понад 4,000 євреїв, яких скинули у протитанковий рів. Багато людей також загинуло у таборі для військовополонених, але українців там майже не залишилось.

Коментарі закриті.